KAKO SE DIJELI NOVAC UDRUGAMA

22. prosinca 2015.

Već šest godina postavljam pitanje koji se objekti i udruge te s koliko novca financiraju iz gradskog proračuna, kako bi se neke stvari mogle uspoređivati. No odgovor još uvijek nisam dobio. Kakva je to tajna? – zapitao se na sjednici Gradskog vijeća, tijekom točke pitanja i prijedlozi, SDP-ov vijećnik i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas. Dodao je kako ga živo zanima zbog čega se taji kojim udrugama grad plaća struju i ostale režije.

– Ja sve ove godine moram biti lojalan, a meni se, zauzvrat, ne može odrgovoriti na ovo pitanje. Dosta je bilo. Kako ne bih ispao smiješan i vama i sam sebi, napustit ću sjednicu – rekao je Juhas te s govornice krenuo prema vratima i izišao iz prostorije, u koju se do kraja sjednice nije vraćao.

U telefonskom razgovoru rekao nam je kako je priča, zapravo, usmjerena na objekte u gradskom vlasništvu koje koriste udruge, primjerice na nastavno-sportsku dvoranu, zgrade koje koriste KUD-ovi, bivši Matični ured i slično.

– Svake godine dotacije udrugama se režu. Ako se taje podaci koliko se komu plaćaju režije, što drugo misliti osim da nekomu grad plaća sve, a nekomu ništa – ističe Juhas, naglašavajući kako pitanje nije postavio aludirajući na bilo koju udrugu, te dodavši kako u gradu postoje jako vrijedne udruge koje doista rade i iza njih se vide rezultati.

Otvorio je na taj način, opet, Pandorinu kutiju zvanu belomanastirske udruge, koje su jedno vrijeme nicale kao gljive poslije kiše. Spominjalo se da ih je u gradu više od 120, za čiji rad belomanastirski porezni obveznici izdvajaju znatne iznose. Neke od njih doista su osnovane kako bi stale u red ispred gradske blagajne, neke iz običnog hira, nakon međusobnih svađa. Upravo zbog brojnosti udruga prilikom izrade novih proračuna dotacije se osjetno režu, pa zbog onih koje ne rade stradaju svi.

Gradonačelnik Ivan Doboš demantira informaciju o više od 120 gradskih udruga.

– U ovom trenutku aktivno ih je 50-ak (čini se, bez sportskih, kojih je 24, nap.a.). Od udruga korisnika gradskih prostora zatražio sam odgovor pod kojim uvjetima ih koriste, a odgovore još uvijek od svih nisam dobio. Čim ih dobijem, proslijedit ću ih vijećnicima – kaže Doboš, napominjući kako će već iduće godine sredstva udrugama biti dodjeljivana znatno transparentnije nego do sada.

Ivica GETTO
Website Apps