BAJKOVITI ZAVRŠETAK ADVENTA U BARANJI

BELI MANASTIR – Bajkovito je bilo u nedjelju navečer na belomanastirskom središnjem trgu. U organizaciji TZ Baranje održan je završni, četvrti dio Adventa u Baranji. Nakon Karanca, Darde i Kneževih Vinograda, mjesto radnje bio je Beli Manastir, a nekoliko stotina posjetitelja sigurno je kući otišlo prepuno dojmova. Osim ”obojenog” trga, dočekalo ih je 40-ak bogato opskrbljenih štandova izlagača iz raznih dijelova Baranje i Slavonije. U ponudi je bilo kuhano vino, razne rukotvorine, božićni ukrasi, prirodna kozmetika, kolači, paprika te zimnica i štošta drugo ”Made in OPG Bošnjak”. Predstavile su se i udruge, a posebnu pozornost privukli su učenici OŠ dr. Franje Tuđmana iz učeničke zadruge Mravci znalci. Osim štanda s vlastitim proizvodima, unatoč hladnoći, organizirali su pravu malu modnu reviju fashion nakita koji su sami izradili.

Na stage su prvi izišli članovi župnog zbora Sveti Martin, a nakon njih zaplesali su i zasvirali članovi HKUD-a Beli Manastir. Svoja umijeća predstavili su učenici Umjetničke škole, mali virtuozi na puhaćim instrumentima i tamburama. Živost među nazočnima donijeli su gimnastičari, predvođeni članicama SKOK kluba. Nakon njihova nastupa, zasjalo je nebo nad jedinim baranjskim gradom. Uslijedilo je iznenađenje večeri – veliki vatromet. Kako bi sve skupa bilo još bajkovitije, pobrinule su se lanterne, njih stotinjak, koje su posjetitelji poslali na nebo s najljepšim božićnim željama. Dok su svjetleće lanterne lebdjele nad središnjim trgom, binu je zauzela glazbena skupina Trilium, koja je označila kraj belomanastirskog dijela Adventa u Baranji. Sve vrijeme na trgu su, s blještavo ukrašenim kočijama, bili i članovi Konjogojske udruge Baranja iz Branjinog Vrha, koji su romantičare, prekrivene dekicama, provozali ulicama. Romantičarima je zanimljiva bila i grana imele postavljena na ulazu na Božićni sajam. Legenda kaže kako će oni koji se poljube ispod imele biti sretni i zaljubljeni cijele godine. Za pune želuce, među ostalima, brinula se tvrtka Darosy, nudivši posjetiteljima pravu zimsku papicu – kiseli kupus s kobasicama.

Završnicu Adventa u Baranji posjetili su dožupan osječko-baranjski Dragan Vulin te gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. Nazočnima su se obratili zajedno s direktorom TZ Baranje Matejem Perkušićem.I.Getto

Website Apps