BIJELI GROZD 2015. – DODIJELJENA PRIZNANJA NAJBOLJIM HRVATSKIM VINARIJAMA

Bijeli-grozd-2015-dodjela-priznanja

Zagrebački hotel Esplanade bio je poprište dodjele priznanja najboljim hrvatskim vinarijama u turističkom smislu – „Bijeli grozd 2015.“, a dodijeljeno je nekoliko posebnih priznanja pojedincima za njihov doprinos razvoju i promociji eno i gastroturizma te vinske kulture u Hrvatskoj.

U sklopu 10. Zagreb VINOcoma, festivala vina i kulinarstva u hotelu Esplanade, održana je dodjela ovogodišnje nagrade Bijeli grozd. Riječ je o nagradi za najbolji vinski podrum s turističkog gledišta, a utemeljila ju je 2012. udruga za kulturu stola G.E.T. Posebne razloge za slavlje u Slavoniji imalo je Belje iz Kneževih Vinograda, Krauthaker iz Kutjeva te Iločki podrum, koji su dobili regionalna priznanja.

Za definitivno najbolje u Hrvatskoj proglašeni su Kozlović (Momjan), Bolfan Vinski Vrh (Hraščina), Bibich (Plastovo), Belje (Kneževi Vinogradi) te Trapan (Šišan).

vina-belje-predstavljanje-lipanj-2012-4-boce-680x180

Dobitnici priznanja iz Bregovite Hrvatske su Bolfan Vinski Vrh (Hraščina), Vuglec breg (Škarićevo) te Šember (Donji Pavlovčani). Od dalmatinskih vinarija, slavili su Bibich (Plastovo), Korta Katarina (Orebić), Saint Hills (Zagruda), a u Istri i Kvarneru Kozlović (Momjan), Trapan (Šišan) te Matošević (Krunčići).

Priznanje Dobar start za 2015. dobila je vinarija Medea (Agroprodukt) iz Pule, a svrha mu je pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su odlično i s mnogo entuzijazma.

– Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu – istaknula je Silvija Munda iz G.E.T.-a.

Boris Ivančić dobio je posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture; u svojem je više od 20 godina radu približio mnoga vina široj publici, a Karin Mimica posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju eno i gastroturizma; za njen rad s klubom Gastronaut, koji je od iznimne važnosti za hrvatsku eno i gastroscenu. Posebnu nagradu za životno djelo dobio je Vitomir Andrić, za izniman doprinos u promicanju vinske kulture kao jedan od doajena hrvatskog vinskog novinarstva.

Za najbolje ovogodišnje vinarije glasovalo je 503 eno i gastroznalaca i putnika, a rezultati su podijeljeni na četiri regije: Dalmaciju, Istru i Kvarner, Bregovitu Hrvatsku te Slavoniju i Podunavlje.

– Prodaja na vlastitom pragu postaje prioritet vinara, vinski podrumi postaju sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude – zaključila je Munda, naglasivši da se to ne odnosi samo na vinarije nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno i gastroturizma te kulture stola.

Opći ciljevi ovog hvalevrijednog projekta su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u ovoj vrsti turizma, a započelo je više nego uspješno.

Website Apps