PETNAEST GODINA GIMNASTIČKOG DRUŠTVA BELI MANASTIR

Bila je to prigoda prisjetiti se i 1936. godine, kada je osnovano Sokolsko društvo

BELI MANASTIR – Gimnastika u Belom Manastiru ima dugu tradiciju. Još 30-ih godina prošloga stoljeća zabilježen je fotozapis osječkih sokolaša koji su se u jedinom baranjskom gradu natjecali na preči, vjerojatno u sklopu nekog masovnijeg gimnastičkog natjecanja. Negdje u to vrijeme građen je i Sokolski dom, kasnije zgrada DTO-a Partizan, bivša ”utvrda” belomanastirskih gimnastičara, ali i karataša, ponekad košarkaša ili nogometaša, u kojoj su se sportom bavile mnoge generacije Belomanastiraca. On od povratka u Baranju zjapi prazan. Pročelje i krovište zgrade obnovljeni su državnim novcem prije desetak godina, godinu poslije Grad je raspisao natječaj za njezinu prodaju… U Sokolski dom gradski oci nisu htjeli ulagati zbog dva razloga. Prvi je gradnja nove nastavno-sportske dvorane, a drugi nedostatak novca. Kako bilo da bilo, gimnastika je u gradu ipak ”nastavila živjeti”. Dokaz tomu je i prekjučerašnja svečanost u nastavno-sportskoj dvorani. Obilježena je 15. godišnjica Gimnastičkog društva Beli Manastir. Bila je to prigoda prisjetiti se i 1936. godine, kada je osnovano Sokolsko društvo, koje od 1964. godine pa sve do Domovinskog rata i okupacije Baranje djeluje kao DTO Partizan.

– Za vrijeme Domovinskog rata društvo prestaje s radom, a 15. prosinca 2000. godine osnovano je Gimnastičko društvo Beli Manastir s ciljem okupljanja i bavljenja gimnastikom sve većeg broja djece i mladih. Ponosni smo što možemo reći da smo sportsko društvo koje broji 80-ak članova, uglavnom djece – ističe predsjednik društva Ladislav Čutoraš, naglašavajući kako su najmlađi članovi ”stari” tek četiri godine. Tvrdi kako su, prema broju članova, među najvećim sportskim udrugama na području Baranje, a zbog mnogobrojnosti neizostavni su i rezultati.

– I prema ostvarenim rezultatima pripadamo u red uspješnijih baranjskih sportskih kolektiva – priča Čutoraš, ističući kako svake godine nastupaju na završnici državnog prvenstva, u sklopu kojega su, u zadnjih pet godina, kao ekipa osvojili niz uspjeha, među kojima i prva mjesta u ”C” programu u juniorskoj i seniorskoj kategoriji. Između ostaloga, podsjetio je i na pojedinačne uspjehe, poput 3. mjesta Ive Drašković u ”B” programu. Sjetili su se belomanastirski gimnastičari i svih onih koji su predanim radom ”ugradili” dio sebe u ovo društvo, poput trenera Vladimira Bukala, Ivone Čutoraš, Renate Kočiš, Evice Čutoraš, Melise Benak, Mie Petričević… Priznanja su dodijeljena i najuspješnijim gimnastičarkama, Mateji Dodlek, Diani Tomašević, Marini Farkaš, te već spomenutima Ivoni i Mii. Isto tako, spomenuti su i onivači društva, bračni par Čutoraš, Branko Slonja, Damir Paulić, Željko Sabljak, Luka Bošnjak, Željko Klajić, Vlasta Kajtar, Ivica Buconjić te, posebno, Josip Virag, bivši nastavnik tjelesnog odgoja i jedan od najstarijih živućih belomanastirskih gimnastičara, koji je uz Slonju i Čutoraša svojevrsna poveznica belomanastirske gimnastike od prije Domovinskog rata i sadašnjih vremena. Posjetiteljima su se prigodnim programom i vježbama predstavili svi članovi društva. Svečanosti su nazočni bili dogradonačelnik Belog Manastira Marko Bogatić, predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec i brojni drugi.

 

Izvor: Glas Slavonije/I. Getto

Website Apps