BELI MANASTIR PAMETNI GRAD

8. siječnja 2016.

Jedini baranjski grad nastavlja realizaciju projekata koji za cilj imaju podizanje svijesti o korištenju energetski obnovljivih izvora i energetskoj učinkovitosti, omogućavanje besplatnog korištenja interneta te brže i učinkovitije rješavanje nekih komunalnih problema.

– Tijekom ovog mjeseca trebala bi početi provedba projekta punog naziva Energetski učinkovit pametni grad uz primjenu otvorenog koda – Pametni grad Beli Manastir. Jednostavnije rečeno, riječ je o projektu koji se, između ostalog, bavi podizanjem energetske učinkovitosti javnih zgrada i privatnih kuća, pa samim time i građana – objašnjava voditelj projekta, dogradonačelnik Zoran Kranjčec, naglašavajući kako je sastavni dio projekta podjela najmanje 2200 štednih žarulja stanovnicima Belog Manastira. Osim toga, nastavlja, na desetak mjesta u gradu, točnije u gradskim tvrtkama i ustanovama, bit će postavljena ”Otvorena mreža”, koja će služiti, kako za uspostavljanje sustava nadzora energetske efikasnosti zgrada, tako i za besplatno korištenje interneta. Dvije točke za besplatni Wi-Fi u središtu grada već postoje, a ruteri su postavljeni na zgradi Centra za kulturu i TZ Baranje.

– Uz sve to, projektom je planirano organiziranje edukativnih radionica za građane, na kojima će, osim edukacije, biti dijeljeni i ruteri – ističe Kranjčec. Dio cijelog projekta je i novi modul mobilne aplikacije “City Hub”, koji će omogućiti dvosmjernu komunikaciju između građana i gradskih institucija. Naime, još u listopadu prošle godine gradski su čelnici predstavili prvi modul ove aplikacije, koja se na mobitel može instalirati za manje od minute. Njome građani mogu prijaviti bilo kakvu nepravilnost za koju su zadužene gradske službe, poput parkiranja na zelenim površinama, oštećenja na nerazvrstanim i razvrstanim prometnicama, nogostupima i slično.

– U sklopu novog projekta, aplikacija će biti nadograđena drugim modulom, koji omogućava dvosmjernu (izravnu) komunkaciju s građanima – objašnjava Kranjčec.

Projekt je nominiran Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji ga je odobrio, nakon čega je i potpisan ugovor. Realizaciji projekta predstoje samo još neke tehničke formalnosti, poput javne nabave i sličnih radnji. Ukupna vrijednost projekta je 181.500 kuna, od čega Fond financira 80 posto, dok Grad Beli Manastir u projektu sudjeluje s preostalih 20 posto od ukupnog iznosa.

Ivica GETTO
Website Apps