Prošle godine beljske farme proizvele su 35 milijuna litara mlijeka, što je čak pet milijuna litara više nego 2014. Porast proizvodnje objašnjavaju ponajprije velikim ulaganjima u proširenje kapaciteta i nove tehnologije. Perjanica što se mliječnih farmi tiče zasigurno je ona u Mitrovcu.

– Nakon otvaranja farme Topolik, koja je 2008. godine postala najveća robotizirana farma muznih krava u regiji, s ukupnim kapacitetom od 500 grla, Belje je prošle godine otvorilo i drugu, još veću farmu na lokaciji Mitrovac. S kapacitetom od 2000 muznih krava Mitrovac je najveća farma u Hrvatskoj, koja ostvaruje ukupnu proizvodnju veću od 15 milijuna litara mlijeka – kaže Davor Bošnjaković, direktor Belja.

Kad se tome pribroji proizvodnja mlijeka s farme Topolik, kao i još četiri farme muznih krava u Belju, ne čudi što su ovogodišnji planovi proizvodnje ne samo ostvareni nego i premašeni. Naglašava kako ulaganja u razvoj i novu tehnologiju u beljskim proizvodnim kapacitetima već sada donose izvrsne rezultate. Vjeruje da je to tek početak novog velikog zamaha.

– Posebno nas raduje što smo proizvodnju mlijeka od 35 milijuna litara dostigli upravo prošle godine, kada nam se to prigodno poklapa s 35. rođendanom ABC svježeg krem sira, našeg najprodavanijeg mliječnog proizvoda – dodaje Bošnjaković.

U beljskom kompleksu Mitrovac povezani su procesi od stočarstva do povrtlarstva preko energetike. Riječ je o jednom od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u domaću poljoprivredu, vrijednom 220 milijuna kuna. Cjelokupni projekt završen je početkom 2015. godine i to zbog zahtjevnosti radova na farmi muznih krava. Farma Mitrovac najveća je farma muznih krava u Hrvatskoj, kapaciteta 2000 grla. Godišnja proizvodnja mlijeka na farmi prelazi 15 milijuna litara mlijeka, s godišnjom proizvodnjom po kravi od 9500 litara mlijeka. Sastoji se od sedam modernih objekata koji se ističu svojom prozračnošću, ventiliranjem prostora, visokim stropovima, slobodnim kretanjem životinja i maksimalnom brigom o njihovoj dobrobiti. Mužnja se obavlja na rotirajućem izmuzištu sa 60 muznih mjesta. Na farmu se nastavlja bioplinska elektrana Mitrovac, snage 2 MW, a toplinsku energiju iz bioplinskog postrojenja, pak, koristi staklenik za hidroponsku proizvodnju rajčice, koji se prostire na 4,5 hektara.

Ivica GETTO
Website Apps