DAN UZ BARANJSKA VINA

25. siječnja 2016.

Moram priznati da je posrijedi izuzetno zanimljiva priča, budući da je izabrana najvažnija tema za hrvatsko vinogradarstvo – graševina.

Graševina, graševina, graševina, pr(a)va hrvatska bijela vinska sorta. Štošta se o njoj govorilo i govori. Kažu da nije autohtona, što je i te kako upitno, budući da je sve više naznaka da je krenula upravo od nas – rekao je poznati gastronomad, te ljubitelj dobre papice i pića, Rene Bakalović, nakon što je u beljskoj Vili, smještenoj podno TV odašiljača Belje na Banovom brdu, kušao vrhunske graševine Vina Belje. I ne samo to, kušao ih je na način kako su to zamislili beljski enolozi, sljubljenu s autohtonim baranjskim (i podunavskim) jelima. Odlučili su dan posvetiti graševini (uz jedan maleni iskorak vezan uz Goldberg merlot iz 2012. godine) neizostavnom dijelu bogate baranjske trpeze. Novinare, Renea i ostale goste poveli su u svijet prepun čarobnih mirisa, te izuzetnih okusa. Pravu bajkovitu gozbu za sva ljudska osjetila. I to samo zato da pokažu kako se beljskoj graševini s pravom tepa – vino prinčeva hrvatskog Podunavlja.

Sve je krenulo toplim predjelom, pravim melemom u ove hladne zimske dane, što ne znači da se ne može poslužiti i tijekom toplijeg doba godine. Na stol je, naime, prvo stigla krepka juha od kopuna, upotpunjena s kao maslac mekim žličnjacima od jetrice. Nakon nje, pred gostima su se našle baranjsko-beljske delicije, baranjski kulen i ABC sir. Zašto je s njima najbolje sljubiti graševinu, vrhunske berbe 2012. godine, objasnila je Suzana Zovko, enologinja Vina Belje.

– Riječ je o vinu prekrasne žutozelene boje. U dubokom i profinjenom okusu dominira zelena jabuka i mineralnost. Svježe je, elegantno i dobro strukturirano vino, a zbog kiselina i lagane gorčine na kraju, idealno je uz kulen i sir – istaknula je Zovko. Sljedeća na red došla je Godlberg graševina iz 2011. godine, poprilično elegantno vino koje najbolje ide uz eleganta jela. A beljci su se odlučili na njegovo veličanstvo – smuđa, u ovitku dimljene slanine, na posteljici od poriluka.

Kasnije se pokazalo da je izbor odličan, jer elegancija itekako ide uz eleganciju. Graševinu Goldberg, naime, krasi zelenkasta boja sa žutom nijansom. Izražajan miris voćnog je karaktera s dominacijom zrelog voća. Vino je kremozno, bogato, kompleksno, koncentrirano i jasno definirano. Krenimo dalje. Nema ptice do prasice, rekli bi stanovnici nekih dijelova Lijepe naše, pa je svoje mjesto na trpezi zauzeo i odojak s krumpirovim polama. Ruskava kožica i mlado meso koje se topi u ustima sljubili su eno-gastro beljski majstori s vrhunskom graševinom iz 2013. godine.

– Ova je graševina na neki način nasljednik graševine iz 2012. godine, s tim da su izraženije citrusne note – objasnila je Zovko, naglašavajući kako su brojni stručnjaci već potvrdili kako je kao stvorena za sljubljivanje s odojkom. To ni izbliza nije sve, bar što se beljskih graševina tiče. Priznanja i nagrade osvojila je i Goldberg graševina iz 2013. godine, koju su odlučili poslužiti uz domaće štrudle. Osim što ovu graševinu krasi kristalna, zelenkasta boja sa žutom nijansom, vrlo dubok i izražajan miris voćnog karaktera s dominacijom suhog voća, ima skladan okus i krasno ide uz deserte, ali nije nu na odmet popiti uz pečenu patku i odreske, primjerice.

Sve što je lijepo – kratko traje, pa je tako brzo završio i ovaj dan posvećen graševini Vina Belje i druženje s prinčevima hrvatskog Podunavlja. Pred beljcima je još jedna vinogradarska godina, a očekivanja svih je da će nastaviti proizvodnju vrhunskih vina, još boljih od onih kakva su proizvodili do sada. Ima li razloga sumnjati u beljske vinogradarde, vinare i enologe? Čini se – nema.

Ivica GETTO
Website Apps