Demokratska zajednica Mađara Hrvatske organizirala je središnju proslavu Dana mađarske kulture, koju Mađari diljem svijeta obilježavaju od 1989. godine, na dan kada je skladatelj Ferenc Kölcsey (1823. godine) dovršio tekst mađarske himne. Prigodom proslave uručena su priznanja zaslužnima u kulturi za prethodnu godinu. Laureati su bili članovi-osnivači zbora ”Alfalusi Vegyeskar” iz Luga, Vardarca i Kopačeva, koji ove godine slave 45 godina postojanja, tijekom kojih su (uz izuzetak godina Domovinskog rata) organizirali rad i nastupe ovog zbora, pronositelja mađarske kulture u Hrvatskoj. Nadalje, nagradu DZMH-a ”Gedeon Ač”, za poseban doprinos pronošenju mađarske kulture, dobila je Ilonka Ružička, odgojiteljica Dječjeg vrtića u Kopačevu za svoj dugogodišnji rad s djecom u mjestima Općine Bilje.

– Mislim kako su nagrade došle u prave ruke. Zbor ”Alfalusi Vegyekar” jedan je od stupova kulture Mađara u Hrvatskoj i smatram kako su članovi koji su od prvog dana nesebičnim radom podupirali rad ove institucije zadužili sve Mađare u Hrvatskoj. Isto se odnosi i na gospođu Ružička, na koju smo vrlo ponosni. Nadam se i vjerujem kako će svi oni i dalje nastaviti predani rad u očuvanju i pronošenju kulture Mađara u Hrvatskoj – rekao je Robert Jankovics, izvršni predsjednik DZMH-a.

Manifestaciji je nazočio i veleposlanik Mađarske u Zagrebu, József Magyar sa suprugom, te predsjednik Zaklade za Mađare izvan granica Mađarske, Béla Bokor. I.Getto

Website Apps