IGOR DORUŠAK I KREŠIMIR VLAŠIĆ, VODITELJI DARĐANSKE NOGOMETNE ŠKOLE

DARDA – Recept kako volontiranjem i entuzijazmom doći do uspjeha mogu dati Igor Dorušak i Krešimir Vlašić, voditelji nogometne škole koja djeluje pri NK Darda iz istoimenog baranjskog mjesta. Za slabije upućene, treba kazati da su darđanski nogometaši trenutačno u međužupanijskoj nogometnoj ligi Slavonije i Baranje, najvišem stupnju u kojem se natječe neki baranjski nogometni klub. Dakako da budućnost, među ostalim, vide i u vlastitoj školi nogometa, koja bi trebala biti temelj svakog uspješnog sportskog kolektiva. Ni polaznici darđanske nogometne škole, točnije igrači šest klupskih selekcija (od pretpočetnika do juniora), ne zaostaju mnogo za starijim kolegama što se uspješnih nastupa tiče, a važni kamenčići u mozaiku nogometne škole zasigurno su njezini voditelji, Igor Dolušić i Krešimir Vlašić. Obojica su “više na igralištu nego u vlastitom domu”, a slobodnog se vremena odriču – besplatno.

– U školi, koja je rad počela prije dvije-tri godine, angažiran sam nešto više od pola godine. U počecima je bilo relativno malo djece, a sada ih je više od 90 i sa sigurnošću mogu reći da smo najbrojniji i najkvalitetniji u Baranji te među najbrojnijima u Osječko-baranjskoj županiji, pa i šire – priča Igor, naglašavajući kako s mladim nogometašima radi šest licenciranih trenera, kojima također treba zahvaliti na plasmanu pri vrhu tablica kategorija u kojima se natječu. Uspjeh je to veći što su juniori i kadeti u II. kvalitetnoj ligi, gdje se susreću s vršnjacima izvan Baranje.

– Pripreme počinjemo polovinom veljače, i od tada do kraja sezone djeca treniraju tri do četiri puta tjedno. Cilj nam je okrenuti se k Osijeku, budući da se u Baranji sve više klubova zatvara i primjetan je nedostatak djece. Stoga pozivamo roditelje djece koja u svojim mjestima nemaju gdje igrati i trenirati da ih dovedu k nama – kaže, napominjući kako je u dugoročnom planu nabava kombija kojim bi po djecu dolazili i odvozili ih s treninga.

Nešto duže staža u klubu ima Krešimir, također volonter i entuzijast, koji je svojedobno obavljao funkciju v.d. predsjednika kluba, nakon čega se okrenuo radu s mlađim kategorijama. I on na stadionu provodi gotovo sve slobodno vrijeme.

– Trudimo se na sve načine nabaviti kvalitetnu opremu, pri čemu nam pomaže općina Darda i neki poduzetnici. No novca nikad dosta. Uspostavili smo dobru suradnju s nekim baranjskim klubovima, prije svega s Borcem iz Kneževih Vinograda, čiji su najmlađi igrači trenutačno kod nas – kaže, ponavljajući kako je rad u školi gotovo na profesionalnoj razini, bez obzira na nedostatak sredstava. Što se vidi i po rezultatima.

– Šteta je da talentirani nogometaši na neki nači propadaju jer po selima nemaju dovoljan broj vršnjaka kako bi se mogli natjecati. Naša su im vrata širom otvorena – podvlači.

Voditelji darđanske škole nogometa zaposleni su, obiteljski ljudi. Igor radi u osječkom Velekemu, a Krešimir na Belju. Logično pitanje bilo je kako na njihove obveze u klubu (nakon posla u svojim tvrtkama), dakle na izbivanje od kuće i česti boravak na stadionu, gledaju supruge.

– Svom srećom, imamo njihovu potporu. Možda i stoga što nam sinovi također treniraju u mlađim selekcijama NK Darde – odgovaraju Igor i Krešimir. Ivica Getto

Website Apps