Sezona kolinja diljem Baranje završena je, pa u Veterinarsku stanicu Beli Manastir na trihineloskopske preglede stiže tek pokoji uzorak tjedno. Kao i prošle godine, pregledano je približno 5000 uzoraka, a ni na jednom nije zabilježen pozitivni rezulat pregleda.

– Ponavljam izjavu od prošle godine. Trihinela je u Baranji, bar zasad, iskorijenjena – priča Vinko Benić, direktor belomanastirske Veterinarske stanice, naglašavajući kako za iskorijenjenost trihinele treba zahvaliti dobro provedenoj deratizaciji. Posljednji pozitivni uzorci domaćih svinja, njih četiri, zabilježeni su prije četiri godine, dok su dva zaražena uzorka divljači evidentirana prije dvije godine. Najviše uzoraka zaprimljeno je u drugoj polovini prosinca, kada se u Veterinarskoj stanici radilo prekovremeno. No, ni približno kao prije 10-ak i više godina, kada je godišnje na pregled stizalo i po 15-ak tisuća uzoraka.

1

– Posljednja i pretposljednja sezona kolinja, gledajući po broju uzoraka pristiglih na trihineloskopski pregled, gotovo da su iste. Još prije tri godine uzoraka je bilo 20-ak posto više, i tako iz godine u godinu unatrag, pa se sadašnji broj pregleda ne može ni usporediti s onim od prije desetak godina – kaže Benić, naglašavajući kako se spomenutih 15-ak tisuća pregleda odnosio samo na individulani sektor, čemu treba dodati i one pristigle iz Belja, budući da je tada radila i beljska Mesna industrija. Nekoliko je razloga zbog čega je tomu tako. Smanjenje broja svinjokolja po domaćinstvima počelo je sindikalnom prodajom takozvanih beljskih polovica, a nastavljeno širokom ponudom jeftinog mesa, većinom uvoznog, u trgovačkim lancima. Tijekom akcija, naime, svinjsko se meso može kupiti za pravu bagatelu, pa se socijalno ugroženi krajnji kupac, bez obzira na kvalitetu, ne obazire na krilatice tipa ”kupujmo domaće”, već se odlučuje na kupnju znatno povoljniju za kućni budžet. Trećina svinjokolja manje nego što je bio slučaj prije desetak godina o tome sasvim dovoljno govori, kao i prepolovljen broj stočara, odnosno svinja uzgojenih u vlastitom domaćinstvu.

Veterinarska stanica Beli Manastir, treba istaknuti, nije nadležna za područja općina Jagodnjak i Bilje. Kako saznajemo, u spomenutim općinama (osim što nema informacija da su zabilježeni pozitivni uzorci trihineloskopskog pregleda), tijekom sezone pregledano je nešto više od 1000 uzoraka.

Ivica GETTO
Website Apps