Sve je izglednije da će stari Sulejmanov most, koji je spajao Osijek i Dardu, djelomično biti ponovno sagrađen. Četiri godine nakon prvog posjeta turskog izaslanstva Općini Darda, kada su se uvjerili u postojanje izvornih dijelova Sulejmanova mosta, proteklog tjedna Turci su stigli s konkretnim prijedlozima.

– Tema gradnje replike Sulejmanova mosta bila je na dnevnom redu sastanka u turskom veleposlanstvu u Zagrebu, nakon čega su došli u općinu Darda – kaže načelnik općine Darda, Anto Vukoje, naglašavajući kako im je u goste stiglo jako izaslanstvo u kojemu su bili, među ostalima, načelnik uprave turske Vlade za Balkan i istočnu Europu, dr. Mahmut Cevik, predstavnici Vladine agencije TIKA, zajedno sa sveučilišnim profesorima i voditeljima turskih arhiva, te brojni stručnjaci koji se bave osmanlijskim vremenima. S hrvatske, pak, strane sastanku u Dardi nazočili su, osim domaćina, predstavnici Ministarstva kulture, Arheološkog muzeja i ostali.

– Turci su izrazili želju o gradnji replike Sulejmanova mosta i tematske šetnice kroz park kod Esterhazyjeva dvorca – objašnjava Vukoje, naglašavajući kako su voljni i financirati radove na novim iskopinama, koji bi stajali 600-tinjak tisuća kuna. Nakon četverosatnih razgovora zaključeno je kako bi sljedeći korak u afirmaciji ove svjetski poznate građevine trebao biti potpis sporazuma između općine Darda, Republike Hrvatske i Turske, izrada projektne dokumentacije te već spomenuti arheološli radovi. Kako ističe Vukoje, sastav turskog izaslanstva, ali i domaći stručnjaci koji su nazočili sastanku, jamče da će ova ideja doživjeti realizaciju, što će umnogome pomoći turističkom, pa čak i gospodarskom razvoju općine Darda i Baranje. Podsjetimo, osvajanjem Osijeka 1526. godine, kao jedino moguće rješenje prelaska baranjskih močvara na putu do Budima, sultan Sulejman Veličanstveni prihvatio se gradnje mosta. Gradnja je završena u srpnju 1566. godine, a prema podacima povjesničara, gradilo ga je 25.000 ljudi. Na baranjskoj strani most je vodio preko močvarna tla i manjih otočića te mjestimice blago krivudao do Darde. Bio je dug približno osam kilometara. Njegov početak bio je na obali Drave kod osječke Tvrđe, a kraj na Maloj Đoli, odmah ispod dvorca Esterhazy. Uništen je 1686. godine nakon progona Turaka iz Baranje.

Premda, navodno, nije bio pretjerano lijep, divio mu se cijeli zapadni svijet, pa i sam sultan Sulejman Veličanstveni. Od tada do danas Dunavom i Dravom proteklo je mnogo vode. Sagrađeni su brojni mostovi i povezane obale rijeka, ali nijedan most nije “odjeknuo” poput onog Sulejmanovog iz 16. stoljeća – nesuđenog osmog svjetskog čuda.

Ivica GETTO
Website Apps