USKRSNICE U BARANJI

9. ožujka 2016.

I ove godine baranjski će umirovljenici Uskrs dočekati različitog raspoloženja. Bar što se isplate uskrsnica po jedinicama lokalne samouprave tiče. Krenimo od jedinog baranjskog grada, Belog Manastira. Tamošnji “penzići” inkasirat će po 150 kuna, ali ne svi. Od prošle godine, naime, uveden je cenzus pa svi oni s primanjima većim od 2500 kuna gradske uskrnice neće vidjeti. Podsjetimo, o cenzusu se dosta pričalo uoči isplate prošlogodišnje uskrnice. Najglasniji je bio gradski vijećnik Ivan Šutalo, ujedno predsjednik GO Hrvatske stranke umirovljenika, koji je optužio gradonačelnika Ivana Doboša da prijedlogom odluke o izmjeni Odluke o socijalnoj skrbi kontinuirano vrši diskriminaciju umirovljenika.

– Sramotno je što ionako nizak cenzus za isplatu uskrsnica s 3000 kuna želi smanjiti na 2500 kuna – isticao je tada, podsjećajući kako su od 2005. do 2012. godine uskrsnicu primali svi umirovljenici s područja grada Belog Manastira, njih otprilike 2350. No, nastavio je, od 2012. godine, kada je uveden cenzus od 3000 kuna, počinje rapidno i kontinuirano smanjenje broja umirovljenika koji primaju ovaj oblik pomoći. Tako je 2012. godine uskrnicu dobilo približno 500 umirovljenika manje nego godinu ranije, zbog neznatnih povećanja mirovina bez uskrnice ostalo je 2013. godine daljnjih 30 umirovljenika, dok je 2014. godine bez nje ostalo još 90 umirovljenika. Prošle godine uskrnicu je primilo 1329 umirovljenika, dakle približno 1000 manje od razdoblja kada cenzusa nije bilo.

Šutalo je još uvijek istog stava. Tvrdi kako nije za to da svi belomanastirski umirovljenici dobiju uskrsnicu, nego oni čija mirovina ne prelazi 3000 kuna. Podsjeća i kako su svojevremeno pristali na uvođenje cenzusa od 3000 kuna, ali uz uvjet da uskrnice budu 200, a ne minornih 150 kuna. Svoju odluku o prošlogodišnjem smanjenju cenzusa i nadalje brani gradonačelnik Doboš.

– U rijetko kojem gradu cenzus je viši od 2500 kuna. Uskrsnicu je nakon uvođenja najnovijeg cenzusa primilo svega desetak posto umirovljenika manje nego prije – tvrdi Doboš, podsjećajući kako će uskrnice primiti i korisnici zajamčene minimalne naknade koja ne prelazi 2500 kuna. Isto tako, dodaje kako nije dirnuto u socijalni program za koji tvrdi da je među boljima u okolici.I.Getto

Website Apps