Jedini baranjski grad tijekom vikenda bio je domaćin 8. Dana vina, turizma i cikloturizma Osječko-baranjske županije. Nekoliko desetaka izlagača posjetiteljima je ponudilo domaće gastrodelicije, vrhunska vina i proizvode iz domaće radinosti, dok se istovremeno kuhao grah u “najvećem kotliću na svijetu”, zapremnine 500-tinjak litara. U prikrajku su čekale svečano ukrašene zaprege članova konjogojske udruge Baranja, u kojima su se svi zainteresirani mogli provozati gradskim ulicama. Središnjim gradskim trgom prošetali su se i Trenkovi panduri u društvu carice Marije Terezije (glumci Gradskog kazališta Beli Manastir).

Svatko od nekoliko stotina posjetitelja mogao je pronaći nešto za sebe – od vina, preko proizvoda od meda, slasnih kolača, ljutih i blažih ajvara ili želea od vina i mliječnih proizvoda pa sve do razne “drvenarije”. Svi su ponuđeni ukusnim grahom koji su kuhali članovi Mađarske kulturne udruge Pelmonostor.

– Travanj i svibanj osmi su put rezervirani za Dane vina i turizma. U Belom Manastiru izlagači su ponudili svoje proizvode, ne samo vina i autohtone delicije već i one iz tradicionalnih obrta. Ukratko, tu je većina onoga što TZ Baranje i županijska Turistička zajednica mogu ponuditi – rekao je prilikom otvaranja manifestacije župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, istaknuvši kako OPG-ovi imaju kvalitetne proizvode, nadaleko tražene, koji ispunjavaju sve uvjete ekološke proizvodnje. Dodao je kako su domaći proizvodi, zajedno s prirodnim potencijalima, bogatim ribolovnim područjima, odavno prepoznatim lovištima i pravim ruralnim smještajnim kapacitetima, preduvjeti za još brži razvoj kontinentalnog turizma, te kako se od turizma, ugostiteljstva i ponude na kućnom pragu može dobro živjeti. Podsjetio je i na velika županijska ulaganja u turizam, što je važan čimbenik u činjenici da je Osječko-baranjska županija daleko otišla u razvoju kontinentalnog turizma. Nije propustio naglasiti ni baranjsku gostoljubivost.

Odzivom izlagača i posjetitelja zadovoljni su bili Antonio Sobol i Matej Perkušić, direktori županijske, odnosno TZ-a Baranje, kao i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. Sastavni dio subotnje manifestacija bila je i biciklijada nazvana Cikloturizam Beli Manastir, čiji je start bio ispred nastavno-sportske dvorane, a cilj kod Šećeranskog jezera.

Ivica GETTO
Website Apps