UMJESTO SAVJETOVALIŠTA NOVI PROJEKT

6ewjp77kia1y8dyjd2cxjanti3u

Planirano je skorašnje otvaranje podružnice PHP-a u Slavoniji

Nakon što je godinama Savjetovalište za pacijente pri Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata bilo dostupno za pacijente od 0 do 24 sata, na nedavno održanom sastanku Udruge u Splitu, gdje joj je i sjedište, odlučeno je da će se ono ukinuti.

Potvrdila je to za Glas Slavonije mr. Jasna Karačić, predsjednica PHP-a, pojašnjavajući da je rad bio potpuno volonterski, a odsad će se posvetiti onome što je prijeko potrebno, a to je promicanje prava pacijenata. Dobra je vijest ipak da bi se uskoro mogla otvoriti podružnica u Slavoniji kako bi se što više pacijenata moglo obratiti za pomoć.

– Ostaje pomoć na psihološkoj razini, a moram naglasiti da nam se javljaju pacijenti iz cijele Hrvatske, od najistočnijeg dijela do Dubrovnika. Mi smo dosad bili dostupni non-stop, no utvrdili smo da to nije više moguće, iako i dalje nećemo odbiti savjetovanje i pacijenti nam se mogu javiti mailom – najavila je Karačić, dodajući da PHP ima svoje predstavnike stručnoga vijeća koji rade na tome da se sjedište iz Splita proširi na druge dijelove Hrvatske. Ona osobno, kaže, polazi iz dvije točke, a to su Zagreb i Split, no vjeruje da će uskoro i istok Hrvatske doći na red. Naglašava da pacijenti time ništa ne gube, jer uvijek mogu kontaktirati PHP i dobiti potrebne informacije.

Ništa manje nije bila važna i druga točka sastanka, a tiče se reforme hrvatskog zdravstva i zaštite prava pacijenata. PHP-u, kaže Karačić, reforma nije problem, no smatra da nema dovoljno suradnje između Ministarstva zdravlja, liječnika i predstavnika za prava pacijenata. Stoga je zatražen sastanak s ministrom Darijem Nakićem i u očekivanju su pozitivnog odgovora.

 

Izvor: Glas Slavonije/M.Mihelić

Nedopustivo provesti reformu preko noći

– Građani nerijetko miješaju udruge pacijenata, no to nije isto što i mi. Ono su građani koji se uključuju u problematiku, a mi pružamo potporu i promicanje prava. Smatramo da taj krug treba zatvoriti i da je važna karika u lancu dobra komunikacija između Ministarstva, Hitne pomoći, domova zdravlja i naše udruge. Kad bi se komunikacija poboljšala, mogli bismo dobiti povratnu informaciju vezanu uz određenog pacijenta – rekla je Karačić. Iako se ne smije dogoditi da sustav nazaduje, kaže, ne smije se dogoditi da se reforma donese preko noći, a nakon toga dogodi prebacivanje odgovornosti. Očekuje da će ministar Nakić udrugu prihvatiti kao partnera u donošenju odluka.

Website Apps