U organizaciji mirovne grupe Oaza, čiji su partneri bili Grad Beli Manastir i Udruga osoba s alergijama i problemima disanja Alerga, na središnjem belomanastirskom trgu u subotu je organiziran 11. zaredom Sajam baranjskih udruga, na kojem se predstavilo njih dvadesetak.

– Sajam je zamišljen kao pokazni poligon aktivnosti udruga. Želja nam je pokazati čime se udruge bave, predstaviti volontere i projekte koji su dobili zeleno svjetlo nadležnih institucija, kao i one koji su u pripremi – istaknula je predsjednica Oaze Vesna Nedić, dodavši kako su za posjetitelje pripremili brojne promidžbene materijale i dio proizvoda izrađenih u sklopu redovnih aktivnosti. Udruge su, osim spomenutog, izložile odličja i pokale osvojene na raznim natjecanjima, fotoalbume i ostalo što im se učinilo zanimljivim. GD Crvenog križa organizirao je i humanitarnu akciju za socijalno ugrožene Baranjce. Kako je rekao dogradonačelnik Marko Bogatić, u ovom trenutku u gradu je aktivno 50-ak udruga (bez 24 sportske udruge), od kojih se 40-ak javilo na natječaj za dodjelu potpora. U proračunu je, dodao je, za njih osigurano 450.000 kuna, a ugovori će biti potpisani ovoga tjedna.

– Za područje kulture izdvojeno je 250.000 kuna, za socijalnu zaštitu 165.000 kuna, a za gospodarske djelatnosti 30.000 kuna. Natječaj je trajao do 3. travnja, a svaka je udruga mogla prijaviti više projekata na razdoblje provedbe do 12 mjeseci. Na natječaj se nisu morale javljati udruge iz područja sporta i one humanitarne – rekao je Bogatić, naglasivši kako je u gradu na papiru postojalo relativno mnogo udruga, ali su natječaj i programi pristigli na njega pokazali koje rade, a koje ne. O neradu udruga govori se već godinama, a tema se često provlačila i na sjednicama Gradskog vijeća. Pojedini vijećnici isticali su kako se udrugama koje rade ne plaća ništa, a onima koje ne rade – sve, pa i režijski troškovi. U zabavnom dijelu programa organiziran je ples na otvorenom. Zaplesale su članice Oazine plesne skupine i udruge Skok klub, a pridružile su im se članice ostalih udruga sudionika sajma. Sajam je održan u sklopu projekta “Naučimo volontirati”, koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.I.Getto

Website Apps