POVIJESNI FESTIVAL U DARDI

18. kolovoza 2016.

 

Udruga za  ruralni turizam Đola iz Darde prepoznala je mogućnosti oživljavanja daleke prošlosti u svrhu ravoja turizma ovoga dijela Baranje, te će se ovoga vikenda po prvi puta  u Dardi održati dvodnevni Tardafest.

TardaFest je dvodnevni festival kreative, glazbe, ruha i hrane, a tematski veže se na šesnaesto stoljeće, točnije na nasljeđe Osmanlijskog carstva i čuveni Turski/Sulejmanov most koji je povezivao Osijek i Dardu. U dva dana članovi Udruge Đola i vrijedni volonteri pripremili su za sve posjetitelje pregršt zanimljivih aktivnosti za sve dobne skupine, poput sajma antikviteta, desetak kreativnih radionica, revije kostima, izrade turske sablje od slame, kazališno-turističke predstave, izložbe fotografija… Osim zabave posjetitelji će moći naučiti i osnovne fraze iz turskih sapunica ili čuti koje su to lokacije u Turskoj najatraktivnije. Tijekom oba dana konobari će posjetitelje nudit besplatnom kahvom, rahatlokumom i baklavom, a za ostalu gastro ponudu bit će zaduženi šegrti iz Gazda Lukine krčme.

Festival će se održati u dvorištu i parku dvorca Esterhazy u Dardi, u petak i subotu, 19. i 20. kolovoza . Oba dana ispunjena su nizom zanimljivih aktivnosti, a koji će za ovu prigodu biti uređen vizualima inspiriranim turskim motivima. Prvoga dana festival započinje u 15 sati, a službeno otvorenje najavljeno je za 16 sati. Drugi dan program započinje već u 14 sati, a završava vatrenim spektaklom tijekom kojeg će uz bubnjeve biti zapaljena turska sablja.

Organizator festivala je Udruga za ruralni turizam Đola, a suorganizatori su Općina Darda, Veleposlanstvo Republike Turske u RH i Turistička zajednica Baranje.

Website Apps