Završen je još jedan, 11. po redu, međunarodni Land art festival – Slama. Pred nekoliko stotina posjetitelja, uz performans plesnog studia Shine, zapaljen je veliki slamnati dolar, rad voditelja Festivala Nikole Fallera. U dim je tako, na simboličan način, otišlo sve zlo ovoga svijeta – novac.

– Zajednička crta mnogih utopija jest ukidanje novca, te time povezana mogućnost izrabljivanja i manipulacije, stavljanja naglaska na socijalnu karakteristiku, poput komunističke doktrine koja je danas uglavnom napuštena u korist globalno prevladavajućeg liberalnog kapitalizma koji, da bi opstao, treba postati humanistički i ekološki. No, svi ćemo se složiti da to trenutačno zvuči izrazito utopistički – objasnio je Faller razlog paljenja dolara i razlog zbog kojega je tema ovogodišnje Slame bila – utopija. Prije paljenja dolara i spektakularnog performansa, pokraj Šećeranskog jezera kod Belog Manastira, pa i u njemu, štošta se moglo vidjeti.

Iako do članaka u vodi, na djelomice potopljenom pontonu, izvedbom su oduševile solistice osječkog HNK Ivana Medić i Jasna Komendanović. Sa “suhog” ih je na klavijarurama pratio skladatelj i aranžer Igor Valeri. I dok je Opera na vodi odjekivala okolicom, a posjetitelji tražili mjesto više na obali jezera, članovi udruge Slama u vodi su zapalili nekoliko manjih slamnatih skulptura, što je cijelom nastupu dalo dodatni štih. Operi na vodi prethodio je nastup osječkog Spenderes high banda. Izdvajamo i bogatu gastronomsku zabavno-edukativnu ponudu. Dok su se za ukusnu “papicu” brinuli članovi Udruge Bakin šporet, OPG Bošnjak, Darosy i ostali ponuditelji, osvježenje se moglo pronaći u Slamnatom baru.

Edukativno je, pak, kako za djecu tako i za odrasle, bilo na brojnim radionicama. Premda je službeni dio nedjeljnog programa počeo u 16 sati, “slamnata” površina kod jezera znatno ranije bila je prepuna ljubitelja prirode, znatiželjnika i svih ostalih koji su se, obično s fotoaparatom u ruci, htjeli osobno uvjeriti kako umjetnici – od slame čine čuda, i što su sve osmislili. Slično je bilo i u subotu, kada je u dim otišla manja (dvometarska) dolarska skulptura. Na slamnatom stageu nastupio je Gipsy groove, romski ansambl s Kosova, na čijem se repertoaru našla fuzija funka, skaa i regea s tradicionalnom romskom glazbom. DJ Loki Loyan (world & etno misic) pobrinuo se za nastavak programa do “sitnih sati”. I u subotu je organizirano nekoliko zanimljivih radionica. Dio posjetitelja zapitali smo za utiske, a zajednički nazivnik svima bilo je – oduševljenje.

– Prvi put smo na Slami i sigurno ćemo doći iduće godine. Tako blizu, a istovremeno daleko od urbane sredine svašta smo vidjeli i proveli ugodno poslijepodne i večer – rekao nam je bračni par iz Osijeka, koji nije skrivao oduševljenje vatrenim perfomansima.

Ako sve pođe prema planu, 12. Land art festiva Slama i iduće bi godine trebao biti održan u belomanastirskom prigradskom naselju Šećerana, pokraj istoimenog jezera.

Ivica GETTO
Website Apps