Priroda u Parku prirode Kopački rit može se promijeniti u gotovo jednom trenutku pa je vrlo lako moguće da ono što je u jednom trenutku posjetiteljima rekreativcima bio orijentir za vrlo kratko vrijeme ne bude više vidljiv primjerice nadolaskom vode.

Budući da je sve više posjetitelja PPP Kopački rit bilježi sve veći broj posjetitelja koji se bave raznim aktivnostima u prirodi (hodanje, trčanje, vožnja čamcima, kanuima, biciklima), a s obzirom na to da se radi o specifičnom močvarnom terenu koji je dijelom vrlo teško pristupačan, raste i potreba za povećanjem sigurnosti posjetitelja za vrijeme boravka u Parku. Stoga će danas, srijeda, 3. kolovoza, na Prijemnom centru Parka prirode Kopački rit u Kopačevu postaviti obavještajnu točku HGSS Stanice Osijek „HGSS obavještajna točka“ i prezentirati opremu i aktivnosti članova osječkog HGSS-a.

PP Kopački rit s HGSS-om ima dobru suradnju već duže vrijeme. Stanica Osijek HGSS-a organizira vježbe potrage i spašavanja u Parku, članovi Stanice demonstriraju svoje vještine i opremu i educiraju posjetitelje na manifestacijama Ustanove, a Park daje podršku akcijama HGSS-a.

Obavještajna točka HGSS podrazumijeva da će svi djelatnici Parka biti educirani o postupcima dojave u slučaju nesretnog slučaja, a članovi HGSS Stanice će provesti i obuku djelatnika Parka za efikasno pružanje prve pomoći. Predviđeno je da obavještajna točka ima osnovnu opremu za spašavanje, koja bi se dopunjavala u skladu s mogućnostima.

Inače, HGSS Stanica Osijek djeluje od 2009. godine i danas ima 30 članova, kao i dva potražna psa. Svi članovi Stanice su osposobljeni za spašavanje sa visina, za potrage na nepristupačnim terenima, za spašavanje na vodama kao i za pružanje hitne medicinske pomoći u izvanurbanim uvjetima. U HGSS-u navode kako uspostava Obavještajne točke HGSS u Parku predstavlja logičan nastavak dobre suradnje, a pridonijet će da se svi posjetitelji osjećaju sigurno u Parku i neometano uživaju u prirodi. D. Pejić

Website Apps