POČELE BERBE U BARANJI

7. rujna 2016.

Baranjski su vinogradari ovih dana, a najviše će ih to učiniti danas, počeli berbu ranih sorti grožđa. Zajednički im je zaključak kako je posrijedi dobra vinogradarska godina, premda će konačnu ocjenu moći dati tek kada grožđe pretvore u vino i uzmu prve uzorke iz bačvi. No sudeći po izjavama nekoliko većih baranjskih vinara i vinogradara, ovogodišnja će berba biti svrstana u red boljih, što znači da će biti mnogo vrhunskih vina. U vinogradima obitelji Kolar tako, ako im vremenske prilike dopuste, berbu sauvignona počinju danas.

Draz_12

Prvi je sauvignon

– Grožđe izvrsno izgleda. Sutra (danas, nap.a.) krećemo s berbom trećine sauvignona uz niske šećere, veće kiseline i puno arome, a preostali sauvignon obrat ćemo za otprilike tri tjedna, kada šećeri još malo porastu – objašnjava Kolar, naglašavajući kako će na isti način postupiti s chardonayem i pinotom sivim. Za graševinu je, nastavlja, prerano. Ponavlja da vinogradi odlično izgledaju, ali mu je teško reći kakva će biti vina, premda ne vidi razloga da kvaliteta ne bude najmanje na prošlogodišnjoj razini, kada su vina bila vrhunska.

Sličnog je mišljenja i Zoltan Pinkert. S berbom je, kaže, planirao krenuti prošlog petka, ali će i njegovi vinogradi zaživjeti danas.

– Krećemo sa sauvignonom, potom ćemo brati chardonay te portogizac i muškat – kaže Pinkert, napominjući kako je 15-ak hektara njegovih vinograda u odličnom stanju. Unatoč nešto većim količinama oborina, zbog kojih je veća mogućnost obolijevanja vinograda, grožđe mu je zdravo, ponajprije zahvaljujući pravodobnoj zaštiti i tretiranjima na kojima, tvrdi, ne treba štedjeti. Berbu ranijih sorti planira završiti za otprilike tjedan dana, a poslije 20. rujna trebao bi početi berbu graševine. Za kraj će ostaviti cabarnet sauvignon.

Procjena graševine

Već tradicionalno, berbu na približno osam hektara vinograda nešto će kasnije početi Mihaly Gerštmajer ml.

– Zadovoljan sam stanjem grožđa i mislim da će biti dobrih vina, ne samo kod mene već i u cijeloj Baranji – kaže Gerštmajer, dodajući kako analize pokazuju da grožđe ima visoke šećere i kiseline. Prve bobice u njegovu će podrumu završiti nakon 15. rujna.

Rane sorte grožđa već beru u vinogradima Vinarije Josić.

– Krenuli smo sa sauvignonom, muškatom i tramincem. Za sada su grožđa onakva kakva tražimo, što znači da će vina biti lepršava, svježa, s manje alkohola i ugodna – kaže Damir Josić, dodajući kako očekuje analize graševina, nakon kojih će planirati berbu ove najzastupljenije sorte u Baranji.

Vinogradarsku godinu dobrom ocjenjuje i Karoly Horvat, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Baranjsko vinogorje iz Kneževih Vinograda. No dodaje kako se to odnosi na bolesti od kojih su se vinogradari uspješno zaštitili. Problem je, tvrdi, nejednaka zrioba i kašnjenje u odnosu na prošlu godinu. I on kaže da je za procjenu graševine još rano te napominje kako bi kišni početak jeseni pokvario cijelu priču oko uspješne vinogradarske godine. Svi se nadaju da to neće biti tako, čemu im u prilog ide i povratak ljeta koji najavljuju meteorolozi.

Ivica GETTO
Website Apps