ZMAJEVAC – Oko 1300 maratonaca sudjelovalo je na 11. Vinskom maratonu, manifestaciji koju Zmajevčani organiziraju prve subote u listopadu. Na zadnju manifestaciju su stigli “maratonci” iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Osim “trkača”, surducima su prošetali i brojni gosti, tako da je diljem četiri kilometra duge staze vladala neopisiva gužva. Iz podruma se čula glazba, a u večernjim satima nastupili su, u Katoličkom surduku, tamburaši iz TS Veritas, a u Reformatskom surduku RN band iz Mađarske. Širili su se mirisi langošica, kobasica, graha i ostalih delicija, ali je osnovni artikl bilo vino. Pokazali su vinari ono što su proizveli proteklih godina. Graševine, chardonai, pinoti, sauvignoni, frankovke, rosei i ostala vina točili su se na sve strane. Svakom od “maratonaca” zadatak je bio obići 20 postaja (podruma), kušati decilitar vina i prepoznati ga. Na cilj su trebali stići za četiri sata, ali se rijetko tko došao natjecati. Svima je želja bila zabaviti se i uživati u prekrasnom jesenskom danu.

14500659_10207547150653293_6459206165855150789_o

Maratonci su se zaustavljali na sljedećim postajama (podrumima): Pinkert, Josić, Tuer, Čokot čarda, Szabo, Kolar, Zajec, Kusić, Čočić (I i II), Guštin, Varga, Gerštmajer, Kovač, Đerfi, Pavlović, Martin, Pinek, Kovats i Kalazić. Maraton je održan u sklopu Dana gospodarstva i kulture Mađara u Republici Hrvatskoj, čiji je organizator Savez mađarskih udruga (SMU).

14556556_10207546930927800_8540382898876735088_o

– Ovo mi je peti maraton, a vjerujem da ću doći i idućih godina – rekla nam je Tamara iz Sombora. Marko iz Zagreba samo je odgovorio kako mu je nakon prvih nekoliko postaja jasno zašto Baranju zovu majkom vina (mađ. bor – vino, annya – majka). Ponovili su organizatori izjavu kako je Vinski maraton izišao iz baranjskih okvira, te podsjetili kako cilj maratona nije opijanje, već želja za prezentacijom baranjskih vina i edukacija kušanja. Red je spomenuti i pobjednika. Na cilj je, sa svih 20 pečata vlasnika podruma kod kojih se morao zaustaviti, prvi stigao Zoran Lukić iz Bezdana. Za nagradu je dobio “starke” s logom maratona i povijesnim žigom Zmajevca, te butelju Zmajevačke viagre, proizvedenu u podrumu Varga. Maraton su organizirali KUD József Attila i Udruga za njegovanje običaja Mađara, Surduk iz Zmajevca. Razbijanjem boce o bačvu otvorio ga je Šandor Juhas, predsjednik Saveza mađarskih udruga, a nazočnima su se obratili Željko Kraljičak, dožupan, i Hajnalka Bisztrcan, predsjednica MO Zmajevca.

I.G./Glas Slavonije

Website Apps