ZAVRŠEN PAPRIKA FEST U LUGU

10. listopada 2016.

Nakon što je pretprošle subote održan Paprikafest u organizaciji Općine Bilje, prošle je subote istu manifestaciju organizirao dio luških udruga u suradnji s Civilnim centrom “Deak Ferenc”. Na prostoru ispred nedovršenog Doma kulture posjetitelje je čekalo 20-ak bogato opremljenih štandova, među kojima je njih 15-ak bilo rezervirano za proizvođače začinske paprike, većinom iz Luga, ali i iz drugih baranjskih mjesta. I ove je godine uvjet bio da se natjecati mogu samo oni proizvođači koji izlaži svoju papriku na štandu. Kako je istaknuo Ištvan Tokai, jedan od organizatora, i ovaj, 7. Paprikafest, organiziran je s ciljem da domaći proizvođači paprike svoju robu lakše prodaju.

– Mnogo mještana živi upravo od proizvodnje začinske paprike, a nepisano je pravilo da prodaja bude pojačana upravo nakon Paprikafesta – istaknuo je Tokai, a njegove riječi potvrdili su nam i proizvođači.

Na samom Paprikafestu, čini se, najviše je paprika prodala “veteranka”, 72-godišnja Lužanka Šari Kelemeš. Planulo je 20 kilograma, većinom slatke paprike proizvedene u njezinom domaćinstvu. Doduše, kako ističe, ona sada mnogo manje radi. Proizvodnju je prepustila unuku i njegovoj supruzi Emeše, koja je također bila uz štand.

– Proizvodnjom paprike bavim se više od 50 godina. Bilo je teško i onda i sada. Ne mogu više kao nekada – priča još uvijek vitalna starica, koju brojni Osječani sigurno pamte s tržnice, na kojoj je godinama prodavala sitnu mljevenu papriku. Nasljednici su proizvodnju intenzivirali. Papriku uzgajaju na približno hektar velikoj površini. Prošle su godine imali 500-tinjak kilograma mljevene paprike, a ove godine očekuju dvostruko više. Kao i većina Lužana, sve količine uspiju prodati na kućnom pragu. Dio isporučuju i poštom. Tako to rade i u OPG-u Ištvan Jožef, jednom od većih proizvođača paprike u Lugu.

– Papriku uzgajamo na tri hektara površine. Time se bavimo već deset godina, a godišnje proizvedemo do dvije tone mljevene paprike, ovisno o sezoni – kažu Jožefovi, naglašavajući kako je upravo zbog nesigurnosti, vezane uz vremenske uvjete, poželjno imati bar jednu sigurnu plaću. Cijena njihove, kao i većine ostalih paprika, više godina iznosi 120 kuna po kilogramu, što je, tvrde, najrealnije. Naglašavaju kako je riječ o prilično teškom poslu, budući da, žele li proizvoditi pravu domaću papriku, sve moraju raditi ručno. Slično pričaju i ostali luški proizvođači.

Iako nepisano pravilo kaže kako je najbolja baranjska paprika ona iz njezina južnog i istočnog dijela, najveći broj bodova za slatku papriku dobila je 30-godišnja Melinda Seleši iz Novog Bezdana.

– Uzgojem paprike bavimo se četiri godine. Za sada pod paprikom imamo pola jutra, ali planiramo se proširiti – priča, dodajući kako godišnje proizvedu 200-tinjak kilograma, od čega desetak kilograma potroše sami. I ona potvrđuje kako oko paprike ima dosta posla. Tajna dobre paprike, poručuje, leži u dobrom sjemenu i sreći, budući da ovise o vremenskim uvjetima. Najbolju ljutu papriku imala je Irenka Anitić iz Luga.

Paprikafest “začinio” je kulturno-umjetnički program i bogata gastroponuda, posebice grah u 400-litarskom kotliću koji su organizatori dijelili besplatno.

Ivica GETTO
Website Apps