Gradsko vijeće prihvatilo je proračun za 2017. godinu, s projekcijama za 2018. i 2019. godinu, čiji je iznos 51,3 milijuna kuna. Najveći dio (59,53 posto) ukupnog iznosa otpada na prihode od pomoći. Slijede prihodi od poreza (19,87 posto), prihodi po posebnim propisima (13,77 posto) i ostali. Gradonačelniku Ivanu Dobošu bilo je potrebno deset glasova za izglasavanje proračuna. Podržali su ga vijećnici SDP-a, SDSS-a i HDSSB-a, a deseta je ruka bila ona bivšeg HNS-ovca, Miroslava Dragaša. Oporba, na čelu s HDZ-om, nije podržala proračun. Proteklog tjedna Doboš je neposredno uoči izglasavanja povukao proračun s dnevnog reda, vidjevši kako u vijećnici neće biti dovoljno glasova “za”. Prije toga odbio je dva HDZ-ova amandmana, što je razljutilo oporbu, koja je napustila sjednicu. Zbog nedostatka kvoruma sjednica je nastavljena dan poslije bez točaka vezanih uz proračun, koje su u dnevni red uvrštene na preksinoćnoj sjednici.

– Zadovoljan sam konačnim razvojem situacije, jer je proračun razvojan i transparentan. Sadržava niz projekata vezanih uz Intervencijski plan, što mu daje dodatnu snagu – istaknuo je Doboš, napomenuvši kako bi njegovo eventualno neizglasavanje potpuno zakočilo grad, financiranje udruga i ostale obveze, a u pitanje bi došla realizacija sredstava iz Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pilot-područja malih gradova na ratom pogođenim područjima, u kojem jedini baranjski grad sudjeluje s općinom Darda.

Zanimljivo je kako je Doboš preksinoć predložio jedan amandman – povećanje sredstava za vjerske zajednice s 200.000 na 300.000 kuna. Budući da gradonačelnikov amandman automatizmom ulazi u proračun, za njega se nije posebno glasalo.I.Getto

Website Apps