Robert Jankovics, novoimenovani saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, podnio je ostavku na mjesto člana belomanastirskog Gradskog vijeća. Zamijenit će ga Ferenc Kovač, s liste Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

 

Informaciju je potvrdila Jadranka Sabljak, predsjednica Gradskog vijeća Belog Manastira, naglasivši kako će Kovač prisegnuti na sljedećoj sjednici Vijeća, planiranoj za 20. prosinca. Jankovics nam je obrazložio razloge podnošenja ostavke na vijećničko mjesto.

– Točno je da sam podnio ostavku na mjesto gradskog vijećnika, a moju odluku mogu obrazložiti činjenicom što se sjednice sazivaju tendenciozno. Niz godina do sada sazivane su ponedjeljkom poslijepodne, u terminu koji nije odgovarao, primjerice, vijećniku dr. Davorinu Bubaloviću, čija liječnička ordinacija radi upravo u to vrijeme. S druge strane, termin je odgovarao tadašnjem saborskom zastupniku mađarske nacionalne manjine, Šandoru Juhasu, pa se sjednicama odazivao – kaže Jankovics, objašnjavajući kako je, u posljednje vrijeme, čak 27 od 30 sjednica Gradskog vijeća sazivano ponedjeljkom poslijepodne, dok se, od vremena kada je on postao novi saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, sjednice održavaju u terminima koji mu ne odgovaraju.

– Ostavku, dakle, nisam dao stoga što ne želim biti vijećnik, već isključivo zbog tendencioznog sazivanja sjednica Gradskog vijeća – podvlači Jankovics, dodajući kako mu je stalo do razvoja Belog Manastira te kako se u Gradskom vijeću mora čuti i glas pripadnika mađarske nacionalne manjine.

Predsjednica Gradskog vijeća, pak, demantira optužbe da sjednice saziva tendenciozno, već ističe kako to čini najčešće u dogovoru s vijećnicima.

Inače, na sljedećoj sjednici belomanastirskog Gradskog vijeća bit će predložen rebalans proračuna, koji bi trebao biti pet milijuna kuna veći od trenutačnog, približno 50 milijuna kuna. Iako je teško povjerovati, proračun možda i neće proći. Omjer snaga u Gradskom vijeću, naime, takav je da samo jedna ruka dojučerašnjih koalicijskih partnera može presuditi. S jedne strane, “pozicija” predvođena SDP-om (HDSSB, SDSS i HNS) prilikom osnivanja Vijeća imala je 11 glasova, a HDZ, HSU i nezavisni Jankovics, s druge, sedam. No kako je vrijeme odmicalo, prednost se topila. Došlo je do razdora unutar HNS-a, pa ta stranka u Vijeću više nema ni jednog člana budući da su Srećko Ivković i Miroslav Dragaš sada bivši HNS-ovci. Što se HDSSB-a, pak, tiče, predsjednica Vijeća Jadranka Sabljak i Damir Mendler suspendirani su, pa HDSSB praktički u Vijeću ima samo Gorana Hesa… Gradonačelniku Dobošu potrebno je deset ruku za izglasavanje proračuna, a ako se njega pita, ne vidi razlog zašto proračun ne bi prošao.

– Proračun je transparentan i realan. Naglasak je stavljen na kapitalne investicije iz Intervencijskog plana, s kojim ćemo sve vijećnike upoznati idući tjedan – kaže Doboš.

Ivica GETTO
Website Apps