Već 19. put zaredom Grabovcem se početkom siječnja, u povodu blagdana Tri kralja, širio miris kobasica. Organizirali su Grabovčani još jednu grabovačku kobasijadu na koju se odazvalo više od 40 majstora kobasičara iz Baranje i Slavonije. Peteročlana komisija imala je puna usta posla, budući da je teško bilo presuditi koji je od uzoraka bolji. Ocjenjivali su ukus, strukturu, izgled i odimljenost “kraljice kolinja”, a najviše im se svidjela kobasica koju je smiješao i odimio 35-godišnji vozač, Boris Ileš iz Meca. Drugo mjesto osvojila je kobasica Vesne Karlović, treći je bio Tibor Pap, dok su svi ostali zauzeli izvrsno četvrto mjesto.

– Nemam mnogo staža što se proizvodnje kobasica tiče, ali sam uz oca dosta naučio. Za dobru kobasicu potrebne su domaće svinje i dobra paprika. U našoj obitelji radimo prema standardnom receptu, dakle dva posto soli, 0,8 posto slatke i 0,4 posto ljute, pola posto papra i češnjaka po želji – priča Boris, naglašavajući kako on voli nešto ljuće kobasice, a posebno mu je drago što ih obožava i njegov trogodišnji nasljednik. Slične recepte čuli smo i od ostalih sudionika. Kako ističe predsjednik komisije i jedan od prvih sudionika kobasijade Ivica Martinić, posljednjih godina odaziva im se između 40 i 60 kobasičara pa nije lako ocijeniti sve uzorke. Budući da se grabovačka kobasijada održava relativno rano pa pojedine kobasice još uvijek nisu fermentirale, organizatori su odlučili ocjenjivati obarene uzorke.

– Ocjenjuje se sve, od izgleda, preko organoleptičkih svojstava, mirisa… U komisiji su ljudi koji se godinama bave proizvodnjom kobasica, tako da su ocjene realne – ističe Martinić, naglašavajući kako posredovanjem kobasijade žele poručiti proizvođačima da kobasice izrađuju od domaćih svinja i s domaćom paprikom. Osim natjecateljskog dijela, najznačajniji i najočekivaniji bio je onaj kada su za stolove počeli stizati pladnjevi s “baranjskim plodovima”. Tako je bilo i ovaj put. Organizatori su sve uzorke prokuhali u jednom kotlu, nakon čega su ih, onako tople i zamamnog mirisa, uz hren i svježi kruh, poslužili svim gostima koje je zabavljala živa glazba.I.Getto

Website Apps