“LEDENO DOBA” U BATINI

10. siječnja 2017.

Sudeći prema prikazu vodostaja na web-stranicama Hrvatskih voda, Dunav kod Batine jučer je dostigao rekordnu razinu. U 8 sati razina rijeke bila je do sada nezabilježenih 1032 centimetra, što znači da cijela Batina, zapravo, pliva. No, dobri poznavatelji situacije dobro znaju da očitanje nema nikakve veze sa stvarnošću. Razina rijeke u to je vrijeme bila svega nekoliko centimetara u plusu, što nam je potvrdio i Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplava sektora B Hrvatskih voda.

– Vodostaj Dunava kod Batine je između nule i dva centimetra. Vodomjer se, jednostavno rečeno, zamrznuo, kako u Batini, tako i na još nekoliko mjesta na području pod našom ingerencijom. Tlačni vodovi su na suhom, niti su pod zemljom, niti pod vodom, pa vanjske temperature izazivaju njihova zamrzavanja i nelogična očitanja – objašnjava Nađ, naglašavajući kako razmišljaju o tome da ih isključe kako se ljudi ne bi bezrazložno plašili. Pravo stanje posve je suprotno.

– Razina Dunava ekstremno je niska, što je za ovo doba godine uobičajeno. Vrijeme je suho, nema kiša, a snijeg koji je padao ili pada u gornjem toku nije okopnio – kaže, dodajući kako je proglašeno pripravno stanje obrane od leda na cijelom toku Dunava kroz Republiku Hrvatsku. Za sada aktivnosti vezanih uz razbijanje leda na području RH nema, već se pojačano motri protok leda. Kako saznajemo, u gornjem toku, na području Mađarske, ledolomci su već aktivni, što dokazuju i ledene sante koje plove Dunavom. Unatoč tome brodovi i nadalje plove, ali ne tako masovno kao u ostalim dijelovima godine. Inače, trenutačni vodostaj Dunava približio se onom minimalnom na tablici višegodišnjih mjerenja, a sudeći prema podacima koje posjedujemo, idućih dana njegova će se razina smanjivati i u idućih nekoliko dana. Lako je moguće da opet pokaže dio tajni koje čuva na svom dnu, kao što se dogodilo 2003. godine (doduše u srpnju), kada su na površinu isplivali njemački vojni džip i tenk, najvjerojatnije gurnuti s pontonskog mosta koji je u vrijeme Batinske bitke spajao dvije dunavske obale. Ovako nizak vodostaj Dunava najviše odgovara vlasnicima vikendica na Zelenom otoku kod Batine, koji već dugo nisu nosili stvari na gornje katove.

– Cijele protekle godine na ovom području uopće nisu bile proglašavane redovite mjere od poplava, što znači da razina rijeke nije bila viša od +500 centimetara – podvlači Nađ. Najniži vodostaj Dunava, od kada se redovito mjeri, zabilježen je 7. siječnja 1909. godine, kada je njegova razina kod Bezdana (prekoputa sadašnje vodomjerne postaje u Batini) bila -142 centimetra. Srednja mjesečna razina u posljednjih 50-ak godina iznosi oko 150 centimetara u plusu.I.Getto

Website Apps