Trihinela i u Baranji?

2. February 2017.

ĐAKOVO – O đakovačkoj epidemiji trihineloze, čiji se broj izloženih trihineli popeo na čak 62 osobe, na naš se zahtjev jučer očitovalo Ministarstvo poljoprivrede u kojem ističu kako je inspekcija utvrdila da su ljudi oboljeli od mesnih proizvoda od mesa divljači iz domaće proizvodnje te da je proizvodnja tekla u dva navrata, 4. i. 10. prosinca prošle godine.

– Proizvodi su načinjeni od mesa divlje svinje u oba slučaja, te prvi put i od mesa jelena. Obavljeni su nadzori kod lovoovlaštenika i u ambulanti, ali inspekcijski nadzor još traje. Analiza u Veterinarskom zavodu Vinkovci obavljena je i utvrđeno je da samo jedan uzorak tanke kobasice nije invadiran dok su svi ostali uzorci mesnih proizvoda pozitivni na trihinelu, doznajemo ministarstvu. Dodatne analize su u tijeku.

– Prema dosadašnjim saznanjima inspektora na terenu, proizvođač kobasica nema sve potvrde o pregledu mesa divljih svinja na trihinelozu, a nadzorom u ambulanti koja je obavljala pregled za lovoovlaštenika, utvrđen je određeni nesklad između broja laboratorijskih nalaza i “potvrde o podrijetlu divljači i njezinih dijelova”, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, što je značajan korak u rasvjetljavanju ovog slučaja.

U nedjelju je u bolnicu primljena 42-godišnja Đakovčanka koja je i dalje jedina hospitalizirana osoba iz ovog slučaja. Sada je među oboljelima i vlasnik spornog mesa, suhomesnatih proizvoda, sredovječni Đakovčain. Potvrđeno je od strane đakovačkog epidemiologa dr. Tomislav Dijanić.

trihinela

 

No, ono što zabrinjava su glasine da se trihinela i proširila na područje Baranje. Slijedom glasina upućeni su upiti nadležnim institucijama koje su nas izvjestila kako zasada nema zabilježenih tragova trihinele na području Baranje. U Ministarstvu poloprivrede pozivaju građane da budu odgovorni i nose meso na pregled ovlaštenim veterinarima. Ističu da se trihinelom mogu zaraziti domaće i divlje životinje: svinja domaća i divlja, pas, mačka, jazavac, lisica, medvjed, ali i čovjek. Trihinela se prenosi konzumacijom zaraženog sirovog, ili nedovoljno prokuhanog ili pečenog mesa. Kada se konzumira takvo meso čovjek se može zaraziti. Najbolji put zaštite jest uzeti uzorak zaklane svinje i odnijeti ga ovlaštenoj veterinarskoj ustanovi na trihineloskopski pregled. Važno je istaći da i prasad može biti zaražena trihinelom pa uzorak za analizu treba uzeti u svakom slučaju, bez obzira na kategoriju svinja. Uzorak za pregled mora se uzeti od svake pojedine zaklane svinje.

Website Apps