IMA LI SUKOBA INTERESA

6. ožujka 2017.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je krajem veljače odluku o pokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa protiv gradonačelnika Belog Manastira Ivana Doboša i njegova zamjenika Predraga Stojanovića zbog ljetnog vrta Stojanovićeva cafe-bara M na belomanastirskom središnjem trgu. Stojanović, naime, kao i ostali vlasnici ugostiteljskih objekata, svake sezone zakupljuje dio javne površine od Grada kako bi na njoj postavio ljetni vrt. Rješenje izdaje gradski Upravni odjel za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove, a vlasnici ugostiteljskih objekata plaćaju 16 kuna po četvornom metru ljetnog vrta. Tako je rješenje proteklih godina dobivao i cafe-bar M (odnosno obrt M ugostiteljstvo), a površina njihova ljetnog vrta bila je 24 četvorna metra pa je cijena zakupa bila 384 kune mjesečno. No, netko je Povjerenstvu podnio prijavu (u odluci Povjerenstva stoji da prijava nije anonimna) protiv Stojanovića, dok je postupak protiv Doboša Povjerenstvo pokrenulo nakon vlastitih saznanja o mogućem sukobu interesa. Pokretanje postupka obrazlažu činjenicom kako su obojica dužnosnici pa su obvezni postupati sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, koji, pojednostavljeno rečeno, propisuje da dužnosnici ne smiju sklapati ugovore s tijelom vlasti u kojem obnašaju dužnost (u ovom slučaju s Gradom Belim Manastirom). Osim toga, u jednom članku Zakona stoji kako dužnosnici ne mogu obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima.

Obojica su dobila rok od 15 dana da Povjerenstvu dostave pismeno očitovanje vezano uz razloge pokretanja ovog postupka, a Stojanović ima 60 dana da uskladi svoje postupanje s obvezama koje proizlaze iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Drugim riječima, upravljanje obrtom trebao bi prepustiti nekom drugom. To mu savjetuje i Doboš, koji cijeli ovaj postupak naziva “neobičnim”.

– Najbolje bi bilo da kolega Stojanović obrt prepiše na sina ili nekog drugog kako postupak ne bi uopće bio pokrenut – kaže Doboš, potvrđujući da je potpisivao sva rješenja o zakupu javnih površina za postavljanje ljetnih vrtova, pa tako i ono za obrt M ugostiteljstvo. No, dodaje, rješenja sastavljaju u resornom odjelu, a on ih samo potpisuje, ne ulazeći u njihovu stručnu ispravnost. Mišljenja je kako je sve skupa samo mali propust koji se može otkloniti vrlo brzo te kako Stojanović ni u kojem slučaju nije privilegiran.

Ivica GETTO
Website Apps