BLATNA BUJICA U BARANJI

26. svibnja 2017.

Svibanjske kiše za poljoprivrednike zlata vrijede. Kako ističu ratari, 80-ak litara tijekom svibnja optimalna je količina, ali kada u samo desetak minuta padne gotovo polovina oborina dovoljnih za cijeli mjesec – dolazi do problema. Najbolje su to prekjučer poslijepodne osjetili stanovnici baranjskih sela koja se nalaze podno Banske kose, s koje su se slijevali potoci kišnice pomiješani s muljem.

– Spojilo se nebo sa zemljom. Kiša je padala kao iz kabla, a za samo nekoliko minuta središte sela pretvorilo se u golemu lokvu – priča Zoltan Rajki iz Kotline, napominjući kako tako obilna kiša nije padala već duže vrijeme. Samo koja litra nedostajala je da voda prodre u dvije obiteljske kuće u središtu sela te podrum mjesnog Doma kulture, koji je prijašnjih godina već “plivao”. Za mulj na seoskim ulicama, tvrdi Rajki, nije kriva samo priroda već i ljudski faktor.

– Prije približno deset godina, ne znam točno kada je to bilo, HEP je iznad kanala koji vodi s brda i prolazi blizu Doma kulture postavio trafo. Ispod njega, preko pola kanala, proveli su gromobran za koji se hvataju trava i granje koje voda nosi s brda. Za određeno vrijeme, i to prilično brzo, zbog nakupina trave i granja dolazi do začepljenja kanala, pa voda iz njega izlazi i plavi cijelo područje – objašnjava, naglašavajući kako već godinama na ovaj problem upozorava općinsko čelništvo i HEP, ali njegova upozorenja, dodaje, očito odlaze u vjetar.

Rajki kaže kako prekjučerašnja poplava nije prva koja se dogodila zbog travom i granama začepljenog kanala, ali je, svom srećom, količina oborina bila nedovoljna za ulazak vode u podrume. Na mjesto događaja stigli su i mjesni vatrogasci, no zbog siline vodene bujice nisu uspjeli maknuti nakupine koje su se zakvačile za gromobran. Nije im preostalo ništa drugo do pričekati prestanak kiše te nakon smirivanja vremena šmrkovima čistiti prometnicu i plato iza Doma kulture.

– Svjesni smo da je riječ o svojevrsnoj prirodnoj nepogodi, koju je teško spriječiti i koja je, na neki način, normalna stvar. No kada se čovjek u sve umiješa i bez razmišljanja izvodi određene radove, problemi su neizbježni. Kiše i bujica je bilo i bit će ih, ali zašto nam nadležni, koliko je u njihovoj moći, ne žele olakšati situaciju? – pitaju se stanovnici Kotline, nadajući se da će iz kanala podno HEP-ovog trafa biti uklonjen gromobran i postavljen na neko drugo, prikladnije mjesto.

Nije samo Kotlina prekjučer bila pod vodom. Ista se stvar dogodila s dijelom Zmajevca zvanim Mala Bosna, iz kojeg se voda pomiješana s muljem slijevala na državnu prometnicu. Problema je bilo i u drugim dijelovima Zmajevca. Šahtovi nisu mogli primiti veliku količinu oborinske vode koja je tekla iz Kalvinskog surduka i zaprijetila zmajevačkom Vinskom muzeju. Neslužbeno saznajemo da su problema imali i radnici u beljskim vinogradima, koje je bujica – umalo odnijela.

Ivica GETTO
Website Apps