KAKVO JE STVARNO STANJE

13. svibnja 2017.

Koliko ima stanovnika u jedinom baranjskom gradu i tri prigradska naselja – ne zna nitko. Pretpostavke su da u gradu živi znatno manje od 10.068 stanovnika, koliko ih je evidentirano 2011. godine. Može se to zaključiti iz nekoliko podataka. Broj nezaposlenih, primjerice, manji je nego prije dvije-tri godine, ali ne zbog otvaranja novih radnih mjesta. Predupisi u belomanastirsku Osnovnu školu dr. Franje Tuđmana i onu u prigradskom naselju Šećerana, pokazali su kako će iduće školske godine u prvim razredima sjediti gotovo upola manje učenika nego što ih je sada. I na koncu, pokazatelj demografskog stanja često su i puste gradske ulice. Činjenica je da se broj stanovnika Belog Manastira drastično smanjio uoči i nakon mirne reintegracije (zbog dobro poznatih razloga), a drugi se odljev počeo događati prije dvije-tri godine, kada su prve obitelji spakirale kofere i bolji život odlučile potražiti prvo u Kanadi, a potom u Irskoj. Konstantno, pak, traju migracije u zapadni dio Europe, ali nisu bile tako masovne kao odlasci u spomenute države.

 

index

Djelomični pokazatelj broja stanovnika birački su popisi, premda ni oni nisu najažuriraniji. Kako bilo da bilo, i na njima se vidi konstanto smanjenje broja osoba s pravom glasa, dakle onih starijih od 18 godina. U najnovijem biračkom popisu nalaze se imena i prezimena 8062 osobe. Kada se tome doda približno 1000 mlađih od 18 godina, u gradu prebiva nešto manje od 10.000 ljudi.

– Broj osoba s pravom glasa čini mi se realnim. Druga je stvar koliko u gradu fizički živi stanovnika, budući da iz evidencije ne mogu trajno biti brisane osobe koje su na privremenom radu u inozemstvu, ili u drugim dijelovima Republike Hrvatske – kaže Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira, naglašavajući kako u gradsku upravu nisu stigli podaci koliko je ljudi tijekom ovogodišnje akcije MUP-a brisano iz evidencije.

Usporedili smo aktualni broj birača s biračkim popisima na nekoliko posljednjih izbora. Tako je, primjerice na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima pravo glasa imalo 8355 Belomanastiraca, a na predsjedničkim 2014. godine njih 8850. Na prošlim izborima za članove Gradskog vijeća i gradonačelnika, održanim 2013. godine, svoj su glas mogla dati 9202 Belomanastirca, a na istim izborima 2009. godine bilo je nevjerojatnih 11.110 osoba s pravom glasa. Bilo je jasno da je riječ o nesuvisloj brojci, a kako nam je tada protumačeno, cijela je stvar zapravo bila rezultat neusklađenosti dvaju zakona, onoga o popisu stanovništva i Zakona o prebivalištu i boravištu, jer se u prvom dopuštalo brisanje umrlih ili iseljenih, što nije bio slučaj s drugim.

Birački su popisi posljednjih godina nesumnjivo ažuriraniji nego ranije, pa su i prilično realan pokazatelj kako se broj stanovnika jedinog baranjskog grada smanjuje iz godine u godinu.

Ivica GETTO
Website Apps