Premda je od završetka mirne reintegracije, kojom je 15. siječnja 1998. godine u ustavno-pravni poredak Hrvatske vraćeno dotad okupirano područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, poznato kao hrvatsko Podunavlje, prošlo više od 19 godina, sve baranjske osnovne škole (izuzev one u Belom Manastiru) nose naziv prema svojim sjedištima (mjestima).

Smirivali tenzije

Sve su one prije okupacije Baranje imale svoje nazive, ali je tadašnji prijelazni upravitelj, američki general Jacques Paul Klein, početkom procesa mirne reintegracije naložio da ponesu naziv prema mjestima.

– Sjećam se tih dana. Točno je da su sve škole prema Kleinovom naputku uzele naziv po svojim mjestima, pa je i naša škola dobila naziv OŠ Beli Manastir – priča tadašnji školski ravnatelj Branimir Leko, objašnjavajući to Kleinovom željom za smirivanjem tenzija između povratnika i onih koji su ih nakon sedam godina dočekali. Približno sedam godina trebalo je proći da se na pročelje zgrade belomanastirske osnovne škole postavi ploča s drugim nazivom.

– Na naš i prijedlog tadašnjeg gradskog poglavarstva te od osnivača Osječko-baranjske županije, zatražili smo da škola dobije naziv prema prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, za što smo, prije dopisa Županiji, već dobili suglasnost njegovog sina Miroslava i supruge Ankice. Županijska skupština prihvatila je naš prijedlog, a kasnije i resorno ministarstvo – prisjeća se Leko, dodavši kako je bilo potrebno mnogo truda i papirologije za pokretanje postupka i njegov završetak. Upravo brdo dokumentacije, zamolbi, raznih troškova, nedostatak dobre volje…, osnovni su razlozi zbog kojih sve ostale baranjske osnovne škole još uvijek nemaju naziv.

Predratni naziv

No, unatoč tome, najvjerojatnije do početka iduće školske godine, jedna će škola ipak promijeniti naziv.

– U veljači ove godine osnivaču smo podnijeli zahtjev za promjenu naziva škole, točnije za povratak na predratni naziv. Prethodila je odluka Školskog odbora i provedba rezervacije naziva u sudskom registru. Skupština Osječko-baranjske županije naš je prijedlog prihvatila, kao i Ministarstvo. Sada slijedi promjena Statuta i još neke formalnosti od strane Županije. Vjerujem da će sve biti gotovo do početka nove školske godine – objašnjava Zdravko Pavlinić, ravnatelj OŠ Čeminac, koja će u buduće nositi novi/stari naziv OŠ Matija Gubec. Pavlinić ističe kako je to želja radnika škole, učenika, lokalne samouprave i stanovnika, budući da ih je većina podrijetlom iz hrvatskog Zagorja. Stoga je, nastavlja Pavlinić, škola i dobila takav naziv još 1967. godine, kada je osnovana.

– Postavljanje ploče s novim nazivom škole na neki bi način uveličao i vrijedan jubilej, 50. godišnjicu od njezinog osnutka – podvlači. Njegovu školu trenutačno polazi oko 150 učenika. Sudeći prema predupisima, iduće školske godine bit će upisano 15 prvašića, od čega samo petero u matičnoj školi, u Čemincu, a deset u područnom odjelu u Kozarcu. Sudeći prema najnovijem razvoju situacije i najavi odlazaka, ova brojka možda će biti još manja.

Ivica GETTO
Website Apps