NOVA PRAVILA ZA EU ROAMING

16. lipnja 2017.

Od ponoći u Hrvatskoj počela je primjena nove EU roaming regulacije, koja označava kraj roaminga s drugačijim cijenama mobilnog komuniciranja po Europi, a koje će od sada biti kao i kod kuće uz moguće ograničenje podatkovnog prometa po ‘domaćim’ cijenama.

Ukidaju se naknade koje su mobilni operateri naplaćivali za usluge korištenja mobitela u inozemstvu, a to znači da će pozive, SMS-ove i podatkovni promet potrošači plaćati po domaćoj tarifi koju su ugovorili sa svojim operaterom i kada putuju u neku od zemalja članica EU-a te u Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Nakon što pozivi Europske komisije da se snize neopravdano visoke naknade za korištenje mobitela u inozemstvu nisu naišle na odaziv kod mobilnih operatera, Komisija se odlučila za zakonsko postupno ograničavanje maksimalnih tarifa.

Međunarodni i pozivi iz Hrvatske prema drugim zemljama nisu u roaming regulaciji

Međunarodni pozivi nisu obuhvaćeni roaming regulacijom, te za njih i dalje vrijede sva postojeća pravila sukladno uvjetima tarife/opcije koju korisnik ima. Dakle, ako korisnik iz Hrvatske poziva broj u Njemačkoj, razgovor će mu se naplatiti sukladno njegovoj tarifi kao međunarodni poziv. No, ako korisnik iz Hrvatske, za vrijeme svog boravka u primjerice Njemačkoj, poziva broj u Hrvatskoj ili bilo gdje u EU, i pritom koristi SIM karticu nekog od hrvatskih operatora, poziv će se tretirati kao roaming te će se naplatiti sukladno važećim roaming pravilima.

Nova regulacija roaminga isključivo za zemlje EU/EEA i s politikom pravedne uporabe

No, i dalje treba paziti u pograničnim područjima prema Srbiji, BiH ili Crnoj Gori jer je roaming s tim zemljama i dalje jako skup, a ako živite blizu granice može se dogoditi da se telefon spoji na njihovu mrežu iako ste u Hrvatskoj. “Isto tako, ako ste s vašim mobitelom u Hrvatskoj i zovete nekoga u inozemstvo – u EU ili drugdje, to nije roaming, i te cijene nisu regulirane niti su pojeftinile, a isto vrijedi i za fiksnu telefoniju”, upozorava Andro Marčev iz Hakoma.

Iz Vipneta smatraju da svi korisnici trebaju znati da se nova regulacija roaminga odnosi isključivo na EU/EEA (zemlje EU-a uz još Norvešku, Island i Lihtenštajn), kao i da podrazumijeva i tzv. politike pravedne uporabe s više mjera kojima je cilj sprječavanje prekomjernog korištenja roaming usluga po domaćim cijenama, kao i zlouporaba.

Davor Lončarić

Website Apps