SIGURNIJE I BRŽE KROZ DARDU

28. srpnja 2017.

Uz pet gradova s ratom pogođenih područja uvrštenih u Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a u cijelosti se financira iz fondova EU-a, dio “kolača” zvanog 120 milijuna eura naći će se i u općini Darda.

Uređenje centra

Podsjetimo, Benkovac, Knin, Petrinja i Vukovar trebali bi inkasirati po 24 milijuna eura, dok će isti iznos Beli Manastir i Općina Darda podijeliti u omjeru 65:35. Nakon višemjesečnog rada određeni su prioriteti, a u općini Darda iskristalizirali su se, između ostalog, uređenje središta mjesta, izgradnja kuća u Romskom naselju te adaptacija Dječjeg vrtića Radost. Najviše novca bit će uloženo u uređenje središta, koje će, nakon izgradnje fekalne i oborinske kanalizacije, dobiti sasvim novo lice i naličje. Projektom su, naime, predviđena čak tri kružna toka, jedan na križanju ulica sv. Ivana Krstitelja i Osječke, drugi na križanju Osječke i Ulice 135. baranjske brigade, a treći na križanju Ulice 135. baranjske brigade i Sv. Ivana Krstitelja. Bit će izgrađene i nova pješačka odnosno biciklistička staza, uređena parkirališna mjesta, nova rasvjeta, izgrađen novi kolnik na razini nižoj od dosadašnje…

– Sve potrebne predradnje su završene. Izrađena je projektna dokumentacija, ishođena građevinska dozvola, dovršena studija izvodljivosti s trodimenzionalnim prikazom budućeg izgleda centra te proveden natječaj. Radovi na uređenju sjedišta mjesta kreću početkom rujna, a izvodit će ih zajednica ponuditelja, Gravia, Gradnja i Osijek-Koteks, čija je ponuda od 23,8 milijuna kuna bila najpovoljnija – priča načelnik općine Darda Anto Vukoje, naglašavajući kako će radovi, ako ne bude nepredviđenih problema, trajati godinu dana.

Kuće za Rome

Približno 24 milijuna kuna procijenjeni su, pak, radovi na izgradnji 87 kuća u Romskom naselju, čija bi gradnja trebala početi iduće godine. Ništa manje važna nije ni adaptacija, odnosno proširenje te opremanje dječjeg vrtića.

– Ukupna vrijednost radova na vrtiću bit će 10,5 milijuna kuna, od čega je 1,2 milijuna već utrošeno, dok se ostatak odnosi na EU sredstva iz Interventnog plana. Radovi na izgradnji nove zgrade, neposredno uz onu staru, počeli su još ranije, ali su došli samo do prve ploče i stali. Uskoro ćemo pripremiti natječajnu dokumentaciju, što je posljednji korak uoči raspisivanja natječaja u početka nastavka radova – kaže Vukoje, naglašavajući kako je proširenje dječjeg vrtića nužno, budući da je čak 50-ak najmlađih Darđana ostalo neupisano. Novi će vrtić, nakon završetka radova i opremanja, potpuno zadovoljavati pedagoške standarde, a skupine neće biti prekapacitirane kao što je to sada slučaj. Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU-a (SAFU) već je poslana natječajna dokumentacija za dovršetak gradnje Kulturnog centra Roma Baranja, a natječaj će biti raspisan odmah nakon što od SAFU-e dobije “zeleno svjetlo”. Vukoje ističe kako je u planu i niz drugih, manje vrijednih, ali ništa manje značajnih projekata, poput pješačkih staza, uređenja groblja, izgradnje biciklističke staze u suradnji s Gradom Osijekom i sličnih.

Ivica GETTO
Website Apps