Osijek- posljednjih šest mjeseci smo pratili udrugu Spiritus OS u njihovom provođenju projekta “Imamo pravo znati” koji je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Bili smo uz njih dok su pojašnjavali razlike između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju te smo ih promatrali dok su vraćali nadu i povjerenje starijim osobama. Ovaj mjesec smo se odlučili upitati voditelja projekta Viktora Škofleka zašto je uopće bitan ovaj projekt te zašto bi netko morao znati razlike između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Recite nam prvenstveno odakle ideja za ovaj projekt?

Pa moramo biti iskreni i reći da ovo nije nešto novo u našoj udruzi. Naime, možemo reći već slobodno da smo se kroz godine specijalizirali za ovakava pitanja. Projekt “imamo pravo znati” je zapravo nastavak istoimenog projekta koji se već provodio na području grada Osijeka u našoj izvedbi, samo nismo imali ovoliko iskustva i znanja, ali ni ljudskih kapaciteta za provedbu projekta u ovakvom. ozbiljnijem obliku.

Koliko projekt traje i zašto je bitan?

Projekt traje godinu dana. Započeo je 01. 12. 2016. godine, a završit će 30. 11. 2017. godine. Što se tiče važnosti projekta, mislim da bi se cijelo društvo moralo senzibilizirati po ovom pitanju. Mora nam biti jasno, da kada se govori o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju zapravo govorimo o legalnom načinu pomoću kojeg se osobu može izbaciti iz vlastite imovine. Osobe treće životne dobi nisu jedina skupina društva koje pogađaju navedeni ugovori, ali su definitivno najranjivi te bi se zakonski to moralo regulirati pod hitno.

Koje su zapravo razlike između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju?

Najlakši način na koji se može pojasniti gdje je razlika između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju je u vrijeme kada se prenosi vlasništvo imovine. Prilikom potpisivanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju se to događa odmah po ovjeri potpisa na ugovoru. Navedeni ugovori o dosmrtnom uzdržavanju su problem i trebalo bi promijeniti zakonsku regulativu da se isti zabrane. Starije osobe nisu ništa manje inteligentne od ostatka društva, ali moramo priznati da jesu ranjivija skupina populacije i na ovaj način, gotovo sa istoznačnicama je logično da često upadaju u zamke te da ih se na taj način može iskoristiti.

Ovo što govorite je poprilično strašno, postoje li neki načini zaštite?

Naravno, najbolji način na koji se osobe treće životne dobi mogu zaštiti je da se što više educiraju i sudjeluju u programima poput našeg. Također bi bilo idealno kada bi Vlada izglasala izmjenu Zakona o obaveznim odnosima te na taj način riješila sve probleme. Međutim, kako se isto ne mijenja očito tako lako, najbolja prevencija je edukacija i pažnja. S nikim, pa ni sa članovima najuže obitelji ne bi trebalo potpisivati nikakve ugovore.

Ni s vlastitom djecom?

Tako je. Imali smo primjera u kojima vlastita djeca po dobivanju potpisa izbacuju svoje roditelje iz njihovih domova. Ponavljam opet, stanje kakvo je zapravo na terenu je mnogo gore od loše slike koja već i dolazi u medije. Upravo zbog toga su iznimno važni ovakvi projekti te se još jednom zahvaljujemo Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što je podržalo naš projekt.

Koje su Vam daljnje aktivnost?

Do kraja projekta je ostalo malo više od tri mjeseca. U navedenom razdoblju ćemo održati još nekoliko edukacija te  zasigurno jedan javni nastup.

Postoji li mogućnost da Vas vidimo uskoro i u Baranji?

Već postoje pregovori da održimo pokoju radionicu i na području Baranje budući da postoji velika potreba za ovakvim radionicama, posebno u ruralnim krajevima gdje ljudi još uvijek posjeduju mnogo nekretnina u vlasništvu. Pri tome mislim na poljoprivredna i građevinska zemljišta. Također, ono što je veliki problem u Baranji je velika socijalna isključenost osoba treće životne dobi koji su “odsječeni” od civilizacije te su osuđeni sami na sebe. Tu djelomično pomaže udruga “Oaza”, ali postoji veći prostor za napredak i siguran sam da ćemo se sve češće viđati na baranjskom području.

Website Apps