IZBJEGNUTA KATASTROFA

3. kolovoza 2017.

Požar koji je u utorak prije podne izbio u bivšoj beljskoj šećerani, u istoimenom belomanastirskom prigradskom naselju, ugašen je. No, mnoga su pitanja ostala otvorena. Podsjetimo, gorjela je suha trava i raslinje na površini od približno pet hektara, kao i otvoreno spremište mazuta, što je za posljedicu imalo gusti crni dim i neugodan miris koji se širio okolicom.

Krivi sekundarci?

Intervenirali su pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe iz Belog Manastira, a pomogli su im pripadnici DVD-a Branjin Vrh i DVD-a Beli Manastir. Premda je vatra, uz velike napore vatrogasaca, ugašena, te privremeno zaustavljeno istjecanje mazuta, čime je spriječen pravi ekocid, sve skupa i nadalje predstavlja ekološku bombu smještenu na stotinjak metara od prvih kuća u Šećerani. Vratimo se, na trenutak, požaru i uzrocima. Prve pretpostavke govorile su da je po srijedi ljudski faktor (što se nakon očevida pokazalo točnim), tim više što je utvrđeno kako je vatra gotovo istovremeno buknula na nekoliko mjesta. Namjerno ili slučajno, pokazat će daljnja vještačenja. No, nema sumnje da prste u svemu, izravno ili ne, imaju skupljači sekundarnih sirovina koji iz dana u dan operiraju tvorničkim krugom. Sekundarna sirovina u njemu praktično im je ponuđena, budući da od stečaja GP&Partnersa, u srpnju 2013. godine, tamo nema zaštitarske službe. Samo rijetki svjedoče onome što je ostalo u krugu bivše šećerane koja sliči na poprište za snimanje horora. Stoga se i sumnja da je do zapaljenja mazuta došlo upravo djelovanjem sekundaraca. Kako bilo da bilo, požar je buknuo, naporima vatrogasaca relativno brzo je ugašen, ali onečišćenje je ostalo i treba ga sanirati. No, osnovno je pitanje tko će to učiniti, odnosno tko će sanaciju financirati.

Skupa sanacija

– Vatrogasci su učinili sve što je bilo u njihovoj moći, ali sanaciju terena treba obaviti ovlaštena, specijalizirana tvrtka, što vatrogasci nisu – kažu u belomanastirskoj JPVP, naglašavajući kako su oni sa svojim poslom u bivšoj šećerani – završili. Prve informacije govore kako je posrijedi zahvat koji poprilično košta. Spominje se iznos i do pola milijuna kuna. Logično je da troškove snosi vlasnik, a u belomanastirskoj gradskoj upravi saznali su da je riječ o zagrebačkom H-Abducu, osnovanom krajem 2012. godine. Osnovala ga je tvrtka HAR GmbH iz Klagenfurta radi naplate rizičnih kredita Hypo Alpe-Adria banke i registrirala kao poduzeće za usluge.

– Promptno smo reagirali i stupili u kontakt s vlasnicima. Budući da je direktorica bila na sastanku, dogovoreno je kako ćemo se čuti tijekom dana. U svakom slučaju, inzistirat ćemo da snose troškove sanacije. U suprotnom, sanaciju ćemo obaviti o trošku grada i naplatiti njima – kaže gradonačelnik Tomislav Rob, dodajući kako H-Abduco redovno podmiruje svoje obveze prema gradu na ime komunalne naknade. Ističe kako je dobro što je požar ugašen i spriječeno daljnje istjecanje mazuta, te što će konačno biti riješeno pitanje otvorenog spremnika.

– Grad nema ingerencije nad nečim što nije javna površina, ali nam je stalo do rješavanja sličnih pitanja u cilju sigurnosti građana. Možemo, primjerice, posredovati, zvati inspekciju i slično. U ovom slučaju inspektori su došli odmah nakon izbijanja požara, a već danas (jučer, nap.a.) odlazim na sastanak s njima – podvlači Rob. Sanacija terena i spremnika bit će mali korak prema konačnoj sanaciji cijelog tvorničkog kruga koji se prostore na nekoliko hektara. Zbog zamršenih vlasničkih odnosa te velikih dugova nekih od vlasnika i sličnih problema, nažalost, na potpunu sanaciju još će se dugo čekati, a sekundarci će i nadalje operirati krugom.

Ivica GETTO
Website Apps