SMJENE U GRADSKIM PODUZEĆIMA

2. kolovoza 2017.

Vršitelj dužnosti direktora Baranjske čistoće postao je Damir Paulić, a na tom će položaju ostati do natječaja koji će biti raspisan za dva do tri mjeseca. Odlučeno je tako (jednoglasno) na sjednici Skupštine društva, održanoj prekjučer, na kojoj je imenovan i novi predsjednik Skupštine, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, te novi NO na čelu s Miroslavom Kosanovićem. Dosadašnji direktor Baranjske čistoće Branko Migles, razriješen je dužnosti (mandat mu je istekao krajem srpnja), kao i stari nadzorni odbor. Prva je to promjena na čelu jednog društva u gradskom (su)vlasništvu, a kako ističe gradonačelnik Rob, neće biti i jedina.

------2 COLOR SLBAR

– Polovinom kolovoza, a možda i prije, bit će održana Skupština Stanouprave. Moram priznati da nismo najzadovoljniji radom Stanouprave – kaže Rob, dodajući kako će umjesto aktualnog direktora, Vladimira Kedmenca (mandat mu ističe krajem kolovoza), za ovu funkciju biti predložen Marijan Peran. U ostalim gradskim tvrtkama za sada nisu najavljene promjene.

– Što se Baranjskog vodovoda tiče, Mario Kovač do daljnjega ostaje na mjestu direktora – nastavlja Rob, naglašavajući kako će ovih dana biti imenovana nova upravna vijeća ostalih društava i ustanova kojima je grad osnivač, na čijim čelnim mjestima promjena ne bi trebalo biti. Riječ je o Centru za kulturu Grada Belog Manastira, Gradskoj knjižnici, vrtiću Cvrčak, Umjetničkoj školi, Poduzetničkom centru i Baranjskoj razvojnoj agenciji. Direktori, odnosno ravnatelji spomenutih društava i ustanova, svoje funkcije u većini slučajeva obavljaju već nekoliko mandata, a prošla vlast na čelu s SDP-om naslijedila ih je od HDZ-ove vlasti još prije osam godina. Izuzetak je Baranjska razvojna agencija koju je ustrojila SDP-ova vlast prije godinu dana. U većini gradskih društava i ustanova tijekom proteklih godina nije bilo većih problema, odnosno političkih trzavica, što je donekle razumljivo, budući da su im budžeti relativno mali. No, politička koplja lomila su se oko Baranjske čistoće i Baranjskog vodovoda, društava u kojima udjela imaju i baranjske općine, ali je u većinskom gradskom vlasništvu. Čelne ljude dovodila je politika, pa je za vjerovati da će ih politika i odvesti. Znatno mirnije bilo je u Baranjskoj čistoći u kojoj je protekle četiri godine direktor bio Branko Migles. Na čelo društva došao je umjesto HDZ-ovog Vjekoslava Perišina, koji se na mjestu direktora uspio održati čak i za vrijeme prvog SDP-ovog četverogodišnjeg mandata (SDP je gradom vladao osam godina). Miglesovo imenovanje izazvalo je samo pokoju kritiku, a oporba predvođena HDZ-om nije ga previše uzimala na zub tijekom njegova mandata.

265373

Drugačije je bilo u Baranjskom vodovodu u kojem su frcale iskre. Podsjetimo, gradska vlast na čelu s Ivanom Dobošem u drugom je mandatu smijenila tadašnjeg direktora Paulića (koji je na tom mjestu 2011. godine naslijedio Zvonka Vlaheka), na čije je mjesto doveden HNS-ov kadar Alen Hranić. Nakon burnog razdoblja, tematskih sjednica Gradskog vijeća, brojnih konferencija za novinare i sudskih sporova, Hranić je u prosincu 2014. godine podnio neopozivu ostavku obrazloživši je privatnim razlozima. Odlukom Skupštine, privremeno ga je zamijenila tadašnja tehnička direktorica društva Tanja Bartolić. Ubrzo je raspisan natječaj za izbor novog direktora na koji se javilo 14 kandidata. Tročlano povjerenstvo za izbor novog direktora, sastavljeno od predstavnika Belog Manastira, te općina Draž i Kneževi Vinogradi, otvorilo je kuverte te Skupštini predložilo četvoricu kandidata, Vlaheka (HDSSB), Paulića (HDZ), Đuru Novoselića (SDP) i Maria Kovača (SDP), koji je na kraju osvojio povjerenje većine u Skupštini i još je uvijek na čelu Baranjskog vodovoda. Nakon njegovog imenovanja oporba je djelomice utihnula.I.Getto

Website Apps