MARATON ZA SJEĆANJE

22. kolovoza 2017.

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije Glasnici istine u sjećanje na 1991. godinu, progonstvo više od 22.000 Baranjaca i na sve poginule i nestale stanovnike i branitelje Baranje u Domovinskom ratu, u subotu je organizirala 7. memorijalni maraton od Osijeka do Batine dug 40 kilometara pod nazivom “Da se ne zaboravi Baranja 91.”. Osim glasnika istine Pave Tutenova, Gorana Drakslera i Željka Nikolića iz Slatine, Miroslava Milovukovića iz Orahovice i Siniše Kanisa iz Našica, u ovogodišnjoj trci sudjelovali su i maratonci iz Zagreba, Osijeka, Josipovca, Našica, Antunovca, Koritne i Vardarca.

Maratonce je ispratio predsjednik osječkog Odbora za branitelje i izaslanik gradonačelnika Osijeka Darko Nađ, a predstavnici baranjskih općina i braniteljskih udruga dočekali su ih kod spomen-obilježja gdje su poginulima odali počast paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća. Zaustavili su se na Biljskoj cesti ispred drvenog križa i spomen-obilježja trojici poginulih osječkih branitelja te kod spomenika i branitelja u Bilju, Vardarcu, Lugu, Grabovcu, Kneževim Vinogradima i Batini. Tradicionalnim bacanjem vijenca u Dunav simbolično je u batinskoj luci odana počast svima poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu.

Maraton se održava od 2011. godine na inicijativu slatinskog maratonca Pave Tutenova, predsjednika udruge Glasnici istine, Baranjca rodom iz Draža, dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika 135. baranjske brigade HV-a.P.Žarković

Website Apps