U obrani Bilja, zadnjeg neokupiranog mjesta u Baranji, 3. rujna 1991. godine tragično je stradao 21 hrvatski branitelj. Dan sjećanja na poginule i nestale branitelje Bilja obilježen je večeras svetom misom, mimohodom i polaganjem vijenaca podno spomen obilježja u Parku hrvatskih braniteljaDan sjećanja na poginule i nestale branitelje Bilja.

 „Treći rujna početak je niza tragedija koje su se događale na području istočne Hrvatske. U sljedećih nekoliko mjeseci, bit ćemo, na žalost, na još puno ovakvih obljetnica širom Osječko-baranjske županije“, rekao je župan Ivan Anušić.

Na današnji dan prije 26 godina poginulo je 11 branitelja, a 13 je zarobljeno. Trojica su razmijenjena, devet je dragovoljaca Biljske satnije ZNG RH zvjerski mučeno i ubijeno, te su njihova tijela naknadno pronađena na raznim stratištima, a za sudbinu jednoga branitelja još uvijek se ne zna.

Načelnik Željko Cickaj ustvrdio je kako je zasigurno riječ o najtežem danu o povijesti Općine Bilje. Podsjetio je da su nakon toga slijedili egzodus, ubojstva i prognostva. „Nikada to nećemo zaboraviti. Ne zbog osvete i mržnje, nego zbog toga da se više ne ponovi“, rekao je Cickaj.

Na obilježavanju tužne obljetnice počast ocu Nikici Lučiću, koji je poginuo kada je imala 11 godina, odala je kći Ivana Bošnjaković koja je rekla da i nakon 26 godina ostaju tuga i praznina. Ona je tada bila u Njemačkoj, dok joj majka radila u osječkoj bolnici, a i danas joj je teško kada se sjeti trenutka kada su joj javili za očevu smrt. „Uvijek ponavljam, sve važne obljetnice, rođenja, Božići, Uskrsi, vjenčanja, nedostaje i teško je. S druge strane, osjećam veliki ponos zbog svoga oca kao i svih njegovih suboraca-branitelja, jer danas živimo u slobodnoj zemlji koju su naši preci toliko dugo čekali. Zahvalna sam što i nakon toliko godina ovi ljudi to ne zaboravljaju i cijene. To nama obiteljima puno znači“, rekla je Ivana Bošnjaković.

Website Apps