CRVENO ZLATO BARANJE

2. listopada 2017.

U organizaciji Općine Bilje, općinske Turističke zajednice, luškog ogranka DZMH-a, MKUD-a “Petefi Šandor” i LD-a Fazan, u Lugu je protekle subote održana tradicionalna manifestacija Paprika fest. Kako ističe predsjednik MO Lug, Erik Munk, ovogodišnji Paprika fest privukao je više od 40 izlagača.

– Posebno mi je drago što više od 70 posto izlagača na štandovima ima začinsku papriku i što ih je većina iz Luga, premda ih ima i iz drugih mjesta u Baranji – kaže Munk, podsjećajući kako je proizvodnja paprike mnogim Lužanima osnova egzistencije. Zadovoljan je i odzivom gostiju koji su u Lug stigli – a zbog čega drugog nego zbog kupnje najbolje paprike u Hrvatskoj. U većini slučajeva “crveno zlato” prodavalo se za 120 kuna po kilogramu, a neki su proizvođači ljutu papriku prodavali po 130 kuna.

Organiziran je i bogat kulturno-umjetnički program, igre s paprikom Paprika Jancsi, a domaćini su se potrudili i za odličnu gastroponudu. Naglasak je bio na jelima čiji je sastavni dio – paprika. Dok su brojni gosti šetali središtem mjesta, razgledali štandove ili se odmarali uz ukusno jelo i poneku čašicu, komisija je vrijedno radila kako bi proglasila najbolje paprike. Zlata su ostala – kod kuće. Najboljom slatkom paprikom proglašena je ona koju je proizvela Žužana Jožef, a nagradu za najbolju ljutu papriku osvojila je Margita Majerhof. Ni jednoj ni drugoj to nisu prva osvojena odličja, a, nadaju se, ni posljednja. Žužana je jedna od većih proizvođača paprike u Lugu.

– Papriku uzgajamo na tri hektara, a njome se bavimo suprug, dvije kćeri i ja. Iako je prodajemo na kućnom pragu, imamo stalne kupce, a u nekim slučajevima papriku šaljemo i poštom – priča, naglašavajući kako za proizvodnju paprike treba mnogo truda.

Premda je cijena kilograma mljevene paprike već duže 120 kuna, od rada s paprikom se, kaže, može preživjeti. Objašnjava kako se paprika nakon berbe ostavlja dva-tri tjedna na dozrijevanju, nakon čega se skidaju peteljke. Potom se paprika šalje u sušaru na desetak dana, a tek se onda melje. Ovisno o godini, ubere između jedne i dvije tone. Naglašava da sve uspiju rasprodati, tako da rijetko ostane zaliha do nove berbe.

Margita Majerhof intenzivnijom se proizvodnjom paprike bavi petnaestak godina, a pomažu joj sin i snaha.

– Papriku uzgajamo na 1200 četvornih metara i godišnje proizvedemo 300-tinjak kilograma – kaže, dodajući kako njezina obitelj tijekom godine potroši desetak kilograma paprike.

Na manifestaciji su, među ostalima, bili Antonio de Blasio, generalni konzul Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj, Robert Jankovics, saborski zastupnik, Tomslav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, i brojni drugi gosti. Ivica Getto

Website Apps