PROGLAŠEN POBJEDNIK FIŠIJADE

3. listopada 2017.

Tradicionalna manifestacija Jesen u Baranji nastavljena je velikom belomanastirskom Fišijadom – ako ne najvećom, onda sigurno među najvećima u Hrvatskoj. Za kuhanje se prijavilo čak 150 kuhara, a budući da su organizatori u nekoliko kotlića riblji paprikaš kuhali za goste, u središtu jedinog baranjskog grada gorjelo je gotovo 160 vatri. Nije potrebno isticati kako je na tu poznatu baranjsku autohtonu deliciju iz kotlića mirisalo pola grada, a budući da je svaki kuhar na fišijadu doveo i svoje goste, može se reći da se na trgu okupilo više od 2000 ljudi. Simboličnim paljenjem vatre Fišijadu su otvorili župan osječko-baranjski Ivan Anušić i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

– Ovogodišnja fišijada okupila je rekordan broj sudionika. Drago mi je što su posjetitelji i gosti prepoznali naš trud, a sve skupa dobar je temelj za još masovniju fišijadu – istaknuo je direktor TZ Baranje Matej Perkušić, naglasivši kako bi bio najsretniji da za koju godinu riblji paprikaš na belomanastirskoj fišijadi kuha bar 500 natjecatelja

Uzorke fiša ocjenjivala je komisija na čelu s Arpadom Šipecom, vlasnikom Kovač čarde. Nije im bilo jednostavno, ali su se složili da je najukusniji riblji paprikaš skuhao Momo Đurković iz Kneževih Vinograda. Drugo mjesto osvojio je “domaći” kuhar, Tin Antonio Krištof, a treći je bio Zoran Toprek, pobjednikov sumještanin. Podijeljeno je i pet utješnih nagrada.

Organizatori iz TZ Baranje osmislili su još nekoliko natjecateljskih kategorija. Ocjenjivali su tako najljepše uređeni stol (Dom zdravlja Beli Manastir) i najbolje domaće tijesto (Dragan Popović) te nagradili najmlađeg (Milorad Radovanović) i najstarijeg (Đuro Sović) kuhara.

Organizacijom su bili zadovoljni i kuhari.

– Kotizacija od 100 kuna, za što smo dobili tri kilograma očišćenog šarana, drva i stol za osam osoba, premda su teška vremena, može se nazvati simboličnom. Treba okupiti toliko ljudi i organizirati sve skupa – rekao je Belomanastirac Zvonko, koji je paprikaš kuhao za obitelj i prijatelje.

Za zabavu se pobrinuo Slavonia band, a nakon proglašenja najboljih kuhara nebo iznad Belog Manastira osvijetlio je veliki vatromet.

U vrijeme fišijade u kinodvorani organizirana je Međunarodna smotra folklora, na kojoj su, uz belomanastirske KUD-ove, nastupili gosti iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Predstavnike KUD-ova u subotu je, u gradskoj upravi, primio gradonačelnik Tomislav Rob.Ivica Getto

Previous Post
«
Website Apps