ŽIVOT UZ INDUSTRIJSKU ZONU

22. kolovoza 2018.

Život u blizini industrijskih zona često zagorča život stanarima u njihovu susjedstvu.
Najbolje to znaju u Ulici Bartoka Bele, u neposrednoj blizini poslovne zone. Osim zbog buke, na koju su (i) zbog blizine kolodvora već naviknuli, stanovnici negoduju i zbog sitnih čestica koje lete naokolo i zavlače im se u svaki kutak domova.

Image result for PJESKARENJE

Prozori zatvoreni

– Sve skupa je neizdrživo. Već određeno vrijeme iz tvrtke Vojtek oprema gotovo svakodnevno šire se čestice pijeska koji koriste za pjeskarenje. Zbog vrućine prozori bi nam trebali biti stalno otvoreni, ali ih otvaramo samo kada u stanu ne možemo izdržati. Na prozorima su nam i komarnici, no bez obzira na njih, pijesak ulazi. Dovoljno je prozore imati otvorene samo nekoliko trenutaka – žali se obitelj Vinković, čiji prozori gledaju prema krugu tvrtke i dimnjak iz kojega se, tvrde, naokolo širi pijesak i oblaci prašine. Kako ističe Dražen Vinković, ne mogu sušiti rublje, a brisanje prašine s namještaja supruga je već počela sanjati. Najgore od svega je, dodaje, vječito prljav automobil. Svakodnevno je, naime, prekriven pijeskom pa nije rijetkost da ne bude crn nego – siv.
– Moramo ga neprestano prati, a za pranje sada više ne izdvajamo po desetak kuna kao prije nego dvostruko više – kažu Vinkovići ističući kako je krov automobila gotovo nemoguće oprati. U retrovizor, dodaju, više ne gledaju jer se kroz zadnje staklo ništa ne vidi, a običnom krpom staklo ne mogu očistiti. Primijetili su i veće čestice pijeska (ili nečeg drugog) koje su, u konačnici, uzrok izgrebenog automobila na nekim mjestima. Nedavno su cijelu stvar prijavili nadležnoj inspekciji, a u odgovoru koji su dobili stoji kako će njihovi djelatnici u zakonskom roku izići na teren i ispitati o čemu je riječ.
– Uzrok svemu je najvjerojatnije nedostatak filtra, a nije isključeno da su sitne čestice koje lete unaokolo opasne za zdravlje. Za sada se, moram reći, nikome ništa nije dogodilo, ali tko zna – upozorava Dražen naglašavajući kako govori u ime svih svojih susjeda. Navodno je, tvrdi, jedna susjeda pokušala snimiti što se događa u krugu tvrtke, ali su joj snimanje zabranili.

Dodatna barijera

– Možda stoga što je s kamerom došla u vrijeme kada, službeno, tvrtka nije radila – glasno konstatiraju Vinkovići. Kako ističe direktor tvrtke Vojtek oprema, Darko Vojtek, pogon za pjeskarenje radi već desetak godina na način kako radi i do sada nikada nije bilo pritužbi ni jednog od susjeda.
– Budući da se radi o takvom postupku koji stvara prašinu, a pogon je u našem radnom dvorištu, vodimo računa o što manjoj količini prašine, jer bi u protivnom smetala našim radnicima i strojevima. Da je bilo pritužbi, svakako bismo poduzeli dodatne radnje da se taj problem riješi – tvrdi Vojtek naglašavajući kako je, istog trenutka kada je od medija dobio takvu informaciju, dao nalog da se izradi dodatna povišena barijera. Što se tiče opasnosti za zdravlje, nastavlja, kaže kako koriste prirodni riječni prani pijesak, a analizom otpadnog pijeska utvrđeno je da se radi o neopasnom otpadu. Podsjeća kako je neposredno uz njih zemljani put kojim prolazi poljoprivredna mehanizacija koja također stvara prašinu. U vezi s načinom na koji se problem od strane susjeda rješava izražava nezadovoljstvo.
– Da je itko od susjeda došao i rekao da problem postoji, učinili bismo dodatne radnje da se problem riješi – tvrdi naglašavajući kako je u tvrtki zaposleno više od 40 djelatnika te kako su im zdravlje radnika i doprinos društvu uvijek bili važniji od profita. Zaključuje kako je kronična bolest našeg društva nastojanje da se konstantno sprječava opći i ekonomski boljitak cijele zajednice.

Ivica Getto
Website Apps