U Hrvatskoj, početkom 2019., točnije 20. siječnja, ponovno se uvodi jednostranačje. Doduše, za sada, samo u jednoj od osam općina u Baranji, Čemincu, i to na izborima za mjesne odbore. Naime, u spomenutoj općini, u čijem su sastavu četiri mjesna odbora, 20. siječnja 2019. provode se izbori za vijeća mjesnih odbora, a do ponoći, 29. prosinca 2018., do kada su stranke trebale predati svoje kandidacijske liste, to je učinila jedino Hrvatska demokratska zajednica.

Tako 2.432 mještana te općine (koliko ih je bilo s pravom glasa na posljednjim lokalnim izborima, u svibnju prošle 2017.), neće imati izbora za koga glasati, jer su sve liste HDZ-ove. Ili još jednostavnije, već danas, dvadesetak dana prije izbora, HDZ može proglasiti izbornu pobjedu!

Načelnik: ‘to je osobno priznanje i uspjeh HDZ-a’

Načelnik Općine Čeminac, dr. Zlatko Pinjuh (HDZ) kaže da nije sretan zbog toga što misli kako je oporba potrebna svakoj vlasti, no dodaje da to doživljava kao osobno priznanje i uspjeh HDZ-a, jer su građani te općine prepoznali dobar rad općinske uprave otkako je 2015. u Čemincu HDZ smijenio HDSSB. Naime, prije nego što je Pinjuh izabran za načelnika Općine, ondje je desetak godina na vlasti bila stranka Branimira Glavaša, Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB).

“Ovo je prvi put od hrvatske neovisnosti da na bilo kojim izborima u Čemincu izborne liste predaje samo jedna stranka, a koliko znam to je kuriozitet i u Hrvatskoj”, kaže Pinjuh i dodaje da je svim članovima koji se nalaze na listama za mjesne odbore savjetovao da se klone bilo kakvog trijumfalizma i bahatosti, te da – s obzirom na to da će sigurno biti izabrani – rade na dobrobit svih mještana.

Nitko, osim HDZ-a, nije predao izbornu listu

Inače, na izborima u svibnju 2017., natječući se za novi mandat, Pinjuh je pobijedio u prvom krugu, osvojivši 67,36 posto glasova. Iako je HDZ na tim izborima imao daleko najviše glasova (66,95 posto), oporba se ipak uspjela izboriti za četiri od 14 mjesta u općinskom vijeću.

Koalicija triju stranaka HSS-a, HNS-a i HSU-a tada je dobila 22,17 posto glasova, a HDSSB, 10,86 posto. No, na izborima za mjesne odbore, za 20-ak dana, ni jedna od tih stranaka, kao niti bilo koja druga, nije predala svoje izborne liste. Tako će HDZ u sva četiri mjesna odbora: Čemincu, Kozarcu, Grabovcu i Novom Čemincu imati svih sedam članova, odnosno stopostotnu vlast.

Izbori se moraju održati, iako znamo pobjednika

Iako je pobjednik siguran, jer je samo HDZ predao liste, izbori se ipak moraju održati, a nekoliko desetaka tisuća kuna bit će potrošeno da bi se zadovoljila demokratska forma. Na svakom od četiri biračka mjesta bit će po 10 članova biračkih odbora koji će provesti izbore, a svakom od njih pripast će naknada od oko 200 kuna. Također, pojavit će se i trošak naknade za rad Općinskog izbornog povjerenstva, koje broji šest članova.

Izbornim troškovima valja dodati i trošak tiskanja izbornih listića i izbornih lista koje moraju biti istaknute na svakom biračkom mjestu. Taj posao, kao i uvijek, obavljaju Narodne novine i nije besplatan. Koliko će biti trošak tiskanja i dostave oko 2.500 izbornih listića, u Općini Čeminac nisu nam znali reći; saznat će ga tek kada im Narodne novine pošalju račun.

HDZ će imati potpunu vlast u mjesnim odborima

Od 2.909 stanovnika Općine Čeminac, prema posljednjem popisu stanovništva, 88,25 posto čine Hrvati, Srba je 5,1 posto dok je pripadnika ostalih nacionalnim manjina 5,85 posto. Iako mjesni odbori nemaju vlast niti velike nadležnosti, strankama je itekako stalo da u njima imaju svoje članove, jer kroz mjesne odbore ipak mogu utjecati na općinsku politiku, ali i nastojati izboriti se za određene komunalne i infrastrukturne projekte u dijelu općine na kojem žive.

Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi mjesni odbor definira se kao ”oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana”. Što se pak Općine Čeminac tiče, HDZ će ondje, od 20, siječnja, imati potpunu vlast u sva četiri mjesna odbora, te dvotrećinsku većinu u Općinskom vijeću.

TELEGRAM;D.HEDL

Website Apps