ŠAMPIONSKI KULEN

9. lipnja 2019.

Vlatko Šovagović iz Ladimirevaca, pobjednik je tradicionalne, 18. po redu jagodnjačke Kulinijade, koja se u ovom ‘‘selu kulina‘‘ održava na pravoslavno Spasovo i prerasla je u respektabilnu manifestaciju.Dokaz tome je i rekordan broj uzoraka, njih 130 iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Komisija je ocjenjivala boju, okus, miris, kakvoću i ostale kvalitete proizvoda, a dodijeljeno je ukupno 12 zlatnih plaketa, te po 50 srebrnih i brončanih. Pobjednički, Šovagovićev kulen, ‘‘zaradio‘‘ je 94 od 100 mogućih bodova.

kulen

Premda kulenje izrađujem već sigurno 40 godina, ovo je moje prvo natjecanje na koje sam došao isključivo na nagovor rodbine i prijatelja – priča pobjednik Kulinijade, inače umirovljeni mesar. Naglašava kako za dobar kulen trebaju i domaće svinje, starije od godinu dana. Svake godine tovi pet do sedam svinja, od kojih proizvede 50-ak kulena.

– Kuleni služe isključivo za vlastite potrebe, a poneki završi kod rodbine i prijatelja. Niz godina sam eksperimentirao, dok nisam došao do pravog recepta. Dobra paprika i kvalitetno meso jedina je ‘‘tajna‘‘ dobrog kulena, u koji dodajem još samo sol i bijeli luk. Dakako, važno je i njegovo dimljenje te čuvanje – kaže, ponosno pozirajući s pobjedničkim uzorcima. Drugi i treći najbolji kulen ‘‘proizveli‘‘ su Milan Radanović i Zvonko Ciganović, osvojivši 93 od 100 mogućih bodova. Ostala zlata osvojili su Radoslav Milović, Milan Stanković, Ante Žeravica, Vinko Šimić, OPG Jasna Tabaković, Josip Kleš, Dušan Jurić, Miloš Kolarević i Zoran Zelić. Kako je istaknuo Slobodan Stanković, predsjednik ocjenjivačke komisije i osvajač brojnih najsjajnijih odličja za kulen, čijom se proizvodnjom bavi dugi niz godina, protekla je godina bila povoljna za izradu ove slavonsko-baranjske delicije, budući da nije bilo pretjerano (dugotrajnih) niskih temperatura.

– Ipak, kod pojedinih uzoraka primijetili smo predimljenost. Kod takvih kulena rub je nešto tamniji, sredina je gotovo sirova a kulen blago gorči. Stoga smo sugerirali proizvođačima da više pažnje posvete dimljenju – kaže Stanković. Na jagodnjačkoj Kulinijadi, između ostalih mnogobrojnih gostiju, bio je i župan osječko-baranjski, Ivan Anušić.

– Jagodnjačka Kulinijada festival je naše kvalitete, tradicije i znanja – rekao je, najavljujući izgradnju Kulen inkubatora u Jagodnjaku, investiciju vrijednu 9 milijuna kuna, koja će u potpunosti biti financirana iz Projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Podsjetio je i kako je baranjski kulen/kulin nositelj ‘’plave EU markice’’ zaštićenog zemljopisnog porijekla.

Ivica Getto
Website Apps